Представители на Главно Мюфтийство със забележки към законопроекта за вероизповеданията

...
Представители на Главно Мюфтийство със забележки към законопроекта за вероизповеданията
Коментари Харесай

Представители на Главно Мюфтийство със забележки към законопроекта за вероизповеданията

Представители на Главно Мюфтийство със забележки към законопроекта за вероизповеданията Представители на Главно Мюфтийство разкритикуваха законопроекта на съпротива и ръководещи за вероизповеданията. Въпреки че двата законопроекта – единият на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а другият на " Обединени патриоти ", минаха на първо четене в комисията по обучение и просвета, представители на мюфтийството желаеха някои корекции. Те обаче не да свързани с финансиране или спонсорство, а с Висшия ислямски институт. От Българската православна черква към този момент излязоха с позиция, че не утвърждават разпределението на дотацията за вероизповеданията. Не са съгласни и с концепцията за надзор на финансирането в църквата. Малко по-късно министър председателят Бойко Борисов беседва с патриарх Неофит и се схванаха да се изчистят някои текстове от проектозакона.

 
Адвокатът на Главно Мюфтийство Асан Имамов означи несъгласието си с някои текстове в Закона за вероизповеданията: " Той не би трябвало да има за предмет и цел основаване за механизми за отбрана на националната сигурност. Законът за вероизповеданията би трябвало да има други цели. Отново се връщаме член 33. С предлагания текст, на процедура, се закрива Висшият ислямски институт в Република България. Тъй като ние не можем да осъществим условията на Закона за висшето обучение и не можем да бъдем упълномощени като висше образователно заведение по Закона за висшето обучение, като даже не е планувано в проектозакона какво се случва със завареното висше духовно учебно заведение, което не е записано по Закона за висшето обучение ".
 
Депутатът Йордан Цонев от Движение за права и свободи изясни, че не би трябвало да има проблем: " Аз не знам за какво не може да се акредитира. Ако има такива официални спънки, ще се опитаме да ги решим, само че това, което се предлага в закона, не пречи на Висшия ислямски институт да действа в настоящия си тип. Просто не може да издава както и до момента образователно-квалификационни степени, а това не е добре. Вие и до момента не можете да издавате ".

 
Председателят на комисията по обучение и народен представител от ГЕРБ Милена Дамянова изясни, че сред първо и второ четене на закона ще се създадат и спомагателни оферти: " Експертите на комисията ми подсказват, че такава процедура с такова висше учебно заведение има в Австрия и то е по разпоредбите на австрийската просветителна система. Така че, това в действителност е предложение за положително. Вероятно има елементи, само че беше казано от господин Цонев и аз ще го повторя, че имаме ангажимент всички да образуваме работна група след възможното приемане на първо четене в зала на двата законопроекта с присъединяване на всички заинтригувани страни, на представители от всички комисии, на които е разпределен законопроектът, на адвокати, тъй че да се откри положително решение, което да удовлетворява всички, само че което да бъде и по разпоредбите ".
 
Предстои законът да се прегледа и в пленарната зала.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР