Представители на ГЕРБ и Продължаваме Промяната“ се договориха за съставянето

...
Представители на ГЕРБ и Продължаваме Промяната“ се договориха за съставянето
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП се разбраха за експертни групи, които да търсят консенсус по важните политики

Представители на ГЕРБ и „ Продължаваме Промяната “ се договориха за съставянето на експертни групи, които да търсят консенсус за предпочитаните за страната политики.

Представители на двете парламентарни групи разговаряха на открита среща в Народното събрание в търсене на допирни точки по целите за страната. Срещата се организира с ангажимента, че не става въпрос за договаряния за съставяне на болшинство, а за обезпечаването на опция за осъществяване на належащи политики.

От " Продължаваме промяната " приканиха ГЕРБ да поддържат декларация, с която да призоват служебното държавно управление да създаде план на Бюджет 2023, а не да предлага закон за удължение на действието на Бюджет 2022.
От партията показаха презентация на предлаганата от тях макрорамка. Според Асен Василев Брутният вътрешен продукт за следващата година се чака да е с 33 милиарда лева повече, а приходите в бюджета - с 11 милиарда повече, осведомят от Българска национална телевизия.

" Пред нас не стои изборът " бюджетна дисциплинираност или финансов пакет ", а какво още можем да създадем по финансовия пакет при тази бюджетна дисциплинираност. Тук сте прави, че трябват спомагателни калкулации, с цел да се конструира градивен бюджет за следващата година. Защото, другояче, удължаването на действието на настоящия бюджет би било несъответстващо. Просто прекомерно огромна е смяната в параметрите ", съобщи Василев.

Делян Добрев от ГЕРБ отговори, че фискалната прогноза на " Продължаваме промяната " се разминава с прогнозата на други организации и в случай че не се сбъдне, има риск страната да изпадне в още по-голям дълг. Кирил Ананиев от ГЕРБ също удостовери, че изчисленията им се разграничават от тези на " Продължаваме промяната ".

От ГЕРБ сложиха въпроса за ограничения за цените на горивата и енергоносителите. Те приканиха тематиката за бюджета и фискалната политика да бъде разисквана на последваща среща, с цел да могат специалистите да създадат точни калкулации. От " Продължаваме промяната " се съгласиха срещите в този формат да продължат.
В началото на срещата ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи, че двете най-големи парламентарни групи в Народното събрание са натоварени с най-вече упования от жителите и би трябвало да потърсят най-малко базов консенсус по разнообразни цели и политики.

" Редно е да завърши опълчването на предизборните акции и би трябвало да се търси консенсус и баланс, зад който стоят ползите на българските жители. Готови сме да водим разговор по оповестените от вас точки и политики и се надяваме, че и вие сте се срещнали с нашите цели. Според нас е редно в оптимално необятен консенсус да се търсят благоприятни условия България да се възвръща от рецесиите. Бихме желали тази среща да е метод за показ пред обществото, че можем да приказваме без опорки, а градивно, ясно и съответно ", съобщи Атанасова.
Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков посочи, че партията остава на ясната позиция като градивна съпротива и няма да поддържа първи мандат на ГЕРБ.

" Водим се от правилото, че обещанията преди изборите би трябвало и по-късно да ги изпълняваме и това да е стандарт освен за нас, само че и за българската политика. Оставаме на ясна позиция като градивна съпротива. Да е ясно, че това не е диалог за поддръжка на първия мандат, само че това че сме в този огромен състав демонстрира огромното ни предпочитание да работим от ролята си на градивна съпротива, тъй че да случим упованията от българските жители ", съобщи Петков.
Десислава Атанасова съобщи, че по някои от тематиките, заложени в програмата на " Продължаваме промяната ", Народното събрание към този момент е взело решения, а по други има поддръжка от страна на ГЕРБ - като влизането в еврозоната, тематиката за Шенген, нарастване на учителските заплати, програмата за обучение и следучилищен спорт и изкуства, нарастване на прага за регистрация по Данък добавена стойност, тавана за цената на тока за бизнеса, само че при изискване да е 200 лева, а не 250 лева

От ГЕРБ са подготвени и за сериозен спор по антикорупционното законодателство и правосъдната промяна като има създадени съответни оферти, добави Атанасова.

Двете партии се схванаха срещите на продължат сред работни групи по избрани браншове като в тях е допустимо да вземат участие и представители на служебното държавно управление и на други политически сили, с цел да се търси оптимално единодушие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР