Представители на Европейската комисия за демокрация чрез право /Венецианска комисия/

...
Представители на Европейската комисия за демокрация чрез право /Венецианска комисия/
Коментари Харесай

Представители на Венецианската комисия и депутати обсъдиха хода на съдебната реформа у нас

Представители на Европейската комисия за народна власт посредством право /Венецианска комисия/ и депутати от парламентарните политически сили разговаряха в Народното събрание за хода на правосъдната промяна у нас след последните промени в конституцията. Срещата е по искане на комисията.


По думите на Данаил Кирилов /ГЕРБ/ пред медиите отчетът на Венецианската комисия ще е подготвен след към две седмици. Той посочи, че задачата на гостите е да ревизират напредъка след поправките в конституцията, свързани със правосъдната промяна. Коментирани са и идващите дейности - промени в Закона за правосъдната власт. Засегната е била и тематиката за течащите процедури по желание на членове на Висш съдебен съвет. Много коментирахме номинациите, гаранциите за независимостта на магистратите, добави Кирилов. Валери Жаблянов /БСП/ уточни, че неговата политическа мощ и представителите на Венецианската комисия са говорили за главните структурни и кадрови проблеми в правосъдния бранш. Социалистите са удостоверили позицията си за промяната: разделянето на Висш съдебен съвет на две колегии автоматизирано няма да докара до възстановяване на качеството на правораздаването.

Целта ни е то да стигне до всеки български жител, а не да се трансформира в политически девиз, заключи Жаблянов. Съдебната промяна не може да се свежда до един или различен избор. Така депутатът отговори на въпрос за новия ръководител на Върховен административен съд Георги Чолаков.
Обединените патриоти са споделили пред гостите опасения за опити магистрати да се обвързват с политика. Всички държат на самостоятелната правосъдна власт, въпреки това, подчертахме, че се тормозим, когато част от магистратите се пробват да се занимават с политика, част са от политически крила, изясни Емил Димитров. Той не даде съответни имена, само че посъветва - "ако четете постоянно основният прокурор какво разяснява, ще чуете имената на хората и всичко останало ".

Борис Ячев уточни, че патриотите утвърждават по принцип разделянето на Висш съдебен съвет на две колегии и че са подкрепили предходната година измененията, които съгласно тях ще доведат до позитивна правосъдна промяна. Хамид Хамид от Движение за права и свободи също удостовери, че главно са разговаряли за измененията през 2016 година, които, съгласно парламентарната мощ, били позитивна крачка, изключително що се отнася до независимостта на системата. Изразихме и наши опасения по отношение на бавното правосъдие, някои процеси, които текат в правосъдния бранш, уточни Хамид. Доколкото разбрах, добави той, оценката на Венецианската комисия също е в позитивна посока.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР