Представител на правителството на САЩ призова съдиите от Международния съд

...
Представител на правителството на САЩ призова съдиите от Международния съд
Коментари Харесай

САЩ продължават да подкрепят Израел въпреки нарастващото напрежение между Байдън и Нетаняху

Представител на държавното управление на Съединени американски щати прикани съдиите от Международния съд в Хага да не приканват Израел да се отдръпна от окупираните територии, потвърждавайки, че Израел е изправен пред " напълно действителни потребности, свързани със сигурността ", и че за постигането на дълготраен мир би трябвало да бъде основана палестинска страна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съединените щати опазиха продължаващата десетилетия окупация на Западния бряг и Източен Йерусалим от Израел, като обявиха пред най-висшия съд на Организация на обединените нации, че Израел е изправен пред " напълно действителни потребности в региона на сигурността ", осведоми вестник " Ню Йорк таймс ".

Защитата пристигна ден откакто Съединени американски щати постановиха третото си несъгласие против апела за неотложно преустановяване на огъня в Газа в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - гласоподаване, което провокира гневни реакции от страна на страни и групи за помощ, които упорстват за преустановяване на сраженията, с цел да се помогне на цивилното население в Газа.

Последната демонстрация на американска поддръжка за Израел беше в Международния съд в Хага, където Ричард К. Висек от Държавния департамент на Съединени американски щати прикани 15-членния правосъден състав да не приканва Израел за неотложно евакуиране от окупираната палестинска територия.

" Вашингтон пост " отбелязва, че Съединени американски щати поддържат Израел пред съда на Организация на обединените нации макар възходящото напрежение сред президента Джо Байдън и израелския министър председател Бенямин Нетаняху по отношение на войната в Газа.

В презентация в Хага американски представители предизвестиха, че консултативното мнение на висшия съд на Организация на обединените нации, в случай че не е написано вярно, може да осуети напъните за мир. " Движението към евакуиране на Израел от Западния бряг и Газа изисква да се вземат поради напълно действителните потребности на Израел в региона на сигурността ", съобщи пред съда служителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Ричард Висек.

Висек приказва на третия ден от историческите чувания по отношение на контрола на Израел над Западния бряг, Газа и анексирания Източен Йерусалим. В предходни изложби представители на Южна Африка и други страни упрекнаха Израел, че ръководи " страна на апартейда " и приканиха за преустановяване на окупацията на палестинските територии.

Общото заседание на Организация на обединените нации изиска от Международния съд в Хага консултативно мнение през 2022 година, преди нападението на " Хамас " против израелски общности на 7 октомври - когато съгласно Израел ислямистите са умъртвили към 1200 души и са взели 253 заложници - и войната на Израел против " Хамас " в Газа. То е друго от желае за геноцид, предявен против Израел през декември от Южна Африка. Разрушенията в Газа и неспособността на света до момента да ги спре обаче придават още по-голяма неотложност на напъните за намиране на излаз от рецесията.

Израел не взе участие в чуванията, за които от офиса на Нетаняху обявиха, че " имат за цел да навредят на правото на Израел да се пази против екзистенциални закани ".

Висек съобщи, че единствено основаването на самостоятелна палестинска страна, която " да живее безвредно и несъмнено " паралелно с Израел, може да докара до дълготраен мир, като повтори отдавнашната позиция на Съединени американски щати, само че, отбелязва " Ню Йорк таймс ", " вероятността за това наподобява още по-неосъществима на фона на войната в Газа ".

Вестникът отбелязва, че до момента в който в Съда в Хага вървят чуванията, израелската войска е провела интервенция в град Дженин на Западния бряг.

" Ню Йорк таймс " също по този начин осведоми за отправеното предизвестие от Бени Ганц, член на израелския боен кабинет, че Израел се готви да работи в град Рафах, покрай южната граница, откакто цивилните жители бъдат евакуирани оттова. Той добави, че в случай че не бъде реализирана договорка за освобождение на заложниците, които към момента биват държани в Газа, израелската войска ще продължи дейните си дейности и по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, който стартира през март.

За първи път съдът в Хага е помолен да даде необвързващо мнение по отношение на израелската окупация. Общото заседание на Организация на обединените нации изиска от съда да преразгледа законността на израелската политика в палестинските територии преди повече от година, преди войната на Израел против " Хамас " в Газа.

Съединени американски щати твърдо пазят акцията на Израел в Газа, която стартира след нападенията от 7 октомври. Но макар че американски публични лица също приканиха Израел да понижи интензивността на военната си акция и да направи повече за отбрана на цивилното население, американската отбрана на Израел " от ден на ден се разминава с позицията даже на правилни съдружници като Франция, Канада и Япония ", показва " Ню Йорк таймс ".

Във вторник изолацията на Израел беше демонстрирана в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, когато Вашингтон наложи несъгласие на резолюция, която призоваваше за неотложно преустановяване на огъня, като съобщи, че това би нарушило напъните за освобождение на заложниците, държани в Газа. Тринадесет други страни поддържаха резолюцията, а Англия се въздържа.

Вестникът също по този начин отбелязва, че както Русия, по този начин и Съединените щати използваха чуванията, с цел да разпространяват личните си стратегии, и взаимно се упрекнаха в двуличие ".

" Страните неведнъж бяха упреквани, че ползват двоен стандарт в Организация на обединените нации, като Съединени американски щати не упорстват за преустановяване на огъня в Газа, а изискват такова в Украйна, до момента в който Русия подлага на критика Израел за някои от нещата, които Москва е направила в Украйна. "

" Ню Йорк таймс " също по този начин се стопира на проучване на университета " Джонс Хопкинс " и Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, което преглежда вероятните разновидности за развиване на спора в Газа.

Ескалацията на войната в Газа може да докара до гибелта на 85 000 палестинци от пострадвания и заболявания през идващите шест месеца, което е най-лошият от трите разновидността. Тези смъртни случаи ще бъдат в допълнение към повече от 29 000 смъртни случая в Газа, които локалните управляващи приписват на спора от началото му през октомври. Оценката съставлява " свръхсмъртност " - т. е. смъртност над тази, която би се очаквала, в случай че нямаше война.

Според откривателите от университета " Джон Хопкинс " и Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, при втория сюжет, в случай че се одобри, че няма смяна в настоящето равнище на бойните дейности или достъпа на филантропична помощ, през идващите шест месеца в анклава може да има в допълнение 58 260 смъртни случая.

Този брой може да нарасне до 66 720 души, в случай че избухнат епидемии от инфекциозни заболявания като холера, сочи анализът им.

Дори и при най-хубавата от трите благоприятни условия, разказани от изследователския екип - неотложно и трайно преустановяване на огъня без експлоадиране на инфекциозни болести - през идващите шест месеца още 6500 поданици на Газа биха могли да умрат като директен резултат от войната, се показва в разбора.

Вестник " Гардиън " показва, че Англия ще обмисли прекъсване на износа на оръжие за Израел, в случай че Бенямин Нетаняху продължи с евентуално опустошителна сухопътна атака против палестинския град Рафах в южната част на Ивицата Газа.

С утежняването на филантропичната обстановка в Газа се ускорява дипломатическият напън върху Обединеното кралство да последва други страни и да спре износа на оръжие за Израел.

Източници от министерството обявиха, че въпреки да не е взето решение за прекъсване на лицензите за експорт на оръжие, Обединеното кралство има опция да реагира бързо, в случай че в правните мнения на министрите се показва, че Израел нарушава интернационалното филантропично право.

Лондон се причисли към други съдружници, които оказват напън върху Израел да избегне сухопътна атака в Рафах, отбелязва " Гардиън ". В оповестено във вторник писмо до комисията по външни работи по отношение на контрола върху износа на оръжие за Израел външният министър Дейвид Камерън съобщи, че не вижда по какъв начин настъплението в Рафах може да се реализира, без да бъдат наранени цивилни жители и разрушени домове.

Андрю Мичъл от английското министерство на външните работи акцентира, че офанзивата в Рафах съставлява алена линия за държавното управление на Обединеното кралство, като в сряда съобщи пред депутатите в Камарата на общините, че Англия упорства израелското държавно управление да не подхваща нахлуване, което може да има " опустошителни последствия ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР