Представете си началото на 19. век. 70 години преди изобретяването

...
Представете си началото на 19. век. 70 години преди изобретяването
Коментари Харесай

Искате да бъдете по-креативни? Спете като древните хора

Представете си началото на 19. век. 70 години преди изобретяването на първата електрическа крушка. Какво са правили предците ни при рухването на мрака? Правилно – лягали са да спят.

Преди всеобщото разпространение на изкуственото осветяване междинната дълготрайност на съня е била 12 часа на нощ, а не 8, както се приема за обикновено през днешния ден. При това сънят се е разделял на два интервала – 3-4 часа преди среднощ, след това пробуждане и след това още до 8 часа преди настъпването на новия ден, написа Мениджър Нюз.

Като изследвали тази бимодална конструкция на съня, учените достигнали до извода, че да се будиш измежду нощ е освен обикновено, само че и много потребно за креативните натури.

Сън от две елементи

Будите се измежду нощ? Това е изцяло обикновено и даже потребно. Така счита историкът и учител в университета на Вирджиния Роджър Екирхон. Той изследва съня на нашите предшественици в продължение на доста години. Изучил е хиляди правосъдни актове, персонални дневници и други исторически монументи и стигнал до извода, че преди изкуственото осветяване да стане норма, хората са практикували по този начин наречения сън от две елементи.

„ Обикновено са лягали да спят в 9 или 10 часа вечерта. Спели са 3, в най-хубавия случай 4 часа. След това, някъде след среднощ, мнозина са ставали, с цел да се занимават с потребни и креативен каузи. После отново са лягали и са спели, до момента в който не ги разсъни светлината ”, написа ученият.

Като доказателство той привежда спомените на един британски доктор от 16. век, който твърдял, че раждаемостта в работническата класа е доста по-висока, тъй като хората са правели обич освен това еженощно пробуждане.

Сън и творчество

Учени настояват, че като сме не запомнили по какъв начин да спим вярно, сме не запомнили и по какъв начин да творим. Основен провинен за това са технологиите. Психиатърът Томас Уеър споделя за собствен опит, който потвърждава въздействието на светлината върху съня и креативната настройка.

В него 15 души прекарали 4 седмици в пространства без изкуствена светлина. Вместо нормалните през днешния ден 16 часа интензивност, те бодърствали единствено по 10 дневно. Останалите 14 прекарвали в безусловно тъмна стая. Така учените пресъздали изискванията, в които предците ни са живели в средата на зимата.

В началото доброволците просто си отспивали. Когато дефицитът на сън, характерен за актуалния човек, бил възобновен, почнало забавното. Всички те почнали да минават на сън от две елементи. Будели се, когато свършвала етапа на REM съня, когато виждаме сънища и когато мозъчната интензивност е сходна на тази при будно положение. Затова ставали нощем бодри и в изключително, въодушевено от сънищата въодушевление. Някои от тях описват, че са усещали кристална непорочност на съзнанието – нещо, което не им се било случвало до тогава.

Гасете светлината!

В днешно време изкуствената светлина се е трансформирала в нещо като опиат. Ние сме подвластни от нея. Един доброволец, който се решил да се откаже от него отвън лабораторните условия, е американецът Дж. Д. Мойер. В продължение на няколко месеца той и фамилията му живели без никакво изкуствено осветяване.

„ Лягах да дремя доста рано, може би в 8 и половина. Будех се в три и половина през нощта. В тези будни моменти, които продължаваха към 1-2 часа, четях или пишех на свещи. После отново си лягах ”, споделя той.

При това Мойер не си бил сложил за цел да реализира съня от две елементи – това се случило по натурален път.

Може би това изяснява ненапълно за какво преди няколко века е имало толкоз доста креативен персони, сътворявали гениални творби. Може би има смисъл да се скрием в спалнята, с цел да прочистим мозъка си, да посънуваме, да си починем и след това – уединено, в тишината на нощта – да родим една в действителност гениална мисъл.

По материали от Lifehacker

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР