Представените в парламента на Северна Македония албански партии ще подкрепят

...
Представените в парламента на Северна Македония албански партии ще подкрепят
Коментари Харесай

Албански партии поставиха условие за вписването на българите в Конституцията

Представените в Народното събрание на Северна Македония албански партии ще поддържат конституционните промени за вписването на българите в Конституцията, в случай че формулировката в нея за " езика, говорен от 20 % от жителите ",  бъде сменена с " албански народ и албански език “, отбелязва македонската редакция на Радио " Слободна Европа “, съобщи " Фокус ".

БЕСА и " Алианс за албанците “ бяха измежду първите парламентарно показани партии, които изложиха настояването и които считат, че остарялата дефиниция е обидна за албанците. След това към тях се причисли " Демократическа партия на албанците “ (ДПА). Партията одобри резолюция, която гласи, че членът в конституцията и формулировката за " 20-те % “ би трябвало да бъдат изменени с " албански народ, албански език “. Лидерът на ДПА Мендух Тачи организира среща с ръководителя на " Демократичен съюз за интеграция “ (ДСИ) Али Ахмети, на която разискаха въпроса. И двете партии са част от ръководещото болшинство в Народното събрание, ДПА с един народен представител, а ДСИ с 15.

От БЕСА неотдавна оповестиха, че по тази тематика ще насочат покана към партиите от албанския блок за среща за обединяване на " албанския политически фактор, с цел да премахнем унизителни термини като " 20-те % " и да дефинираме албанския език в конституцията съгласно общите ни избрания ".

От ДСИ обаче споделят, че в този момент не е моментът за сходни промени. Първият вицепремиер Артан Груби разгласи по-рано, че неговата партия ДСИ ще се застъпи за по-сериозен обществен спор, с цел да може Конституцията да претърпи други по-сериозни промени, с изключение на вписването на българите и други нации и смяната на формулировката за " 20-те % “.

ДСИ упорства за сериозен разбор на всички дефекти в Конституцията, в това число метода на избиране на президента на страната. Предложението е той да бъде избиран в Народното събрание, а не на директни избори. Този и други въпроси изискват консенсус от всички партии и процесът би трябвало да се организира в Народното събрание, акцентира Груби.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР