Предсрочни парламентарни избори ще се проведат в Словения. Около 1,7

...
Предсрочни парламентарни избори ще се проведат в Словения. Около 1,7
Коментари Харесай

Словения избира парламент


Предсрочни парламентарни избори ще се проведат в Словения. Около 1,7 милиона жители на страната, имащи право на глас, би трябвало да изберат 88 депутати в Държавното заседание.

Два депутатски мандата са оставени за представителите на италианското и унгарското малцинства. Мандатът на националните избраници е 4 години, за влизане в Народното събрание би трябвало да се преодолее 4% преграда.

Най-големи шансове за победа има дясноцентристката Словенска демократическа партия /СДП/ на някогашния министър председател Янез Янша. По данни на допитване, извършено от вестник „ Дневник “ на 26 май, второто място ще бъде заето от лявоцентристката „ Листа на Мариян Шарец “. Общо на изборите ще се явят над 1600 претенденти от 25 политически партии и обединения.
 Партията на Янез Янша с най-големи шансове за триумф. Партията на Янез Янша с най-големи шансове за триумф. / БГНЕС
Избирателните секции ще отворят порти в 7.00 часа локално /8.00 часа българско/ време, а гласуването ще продължи до 19.00 часа локално /20.00 часа българско/ време.

[b]Политическата криза[/b]

Причината за изборите стана политическата рецесия, провокирана от оставката на премиера Миро Церар. Той се отдръпна от поста си на 14 март поради решение на Върховния съд, отменящо резултатите от референдума, на който беше утвърдено строителството на железопътната линия Копер-Дивач. За нейното реализиране гласоподаваха 53,5% от гласоподавателите. Това беше най-големият капиталов план на дясноцентристкото държавно управление. Церар дефинира като „ преломен миг “ решението на съда и съобщи, че по този метод „ са нанесли удар тези, които желаят да спрат развиването на страната “.
 Борут Пахор насрочи изборите след съвещания с политическите сили. Борут Пахор насрочи изборите след съвещания с политическите сили. / БГНЕС
Указът за изборите беше подписан от словенския президент Борут Пахор на 14 април. Датата за изборите беше избрана след заседание с главните парламентарно показани политически сили. Служебен министър председател не беше назначен, тъй като парламентарните групи, които имат право да повдигнат неговата кандидатура за този пост, не съумяха да реализират единодушие в избрания от закона период.

[b]Електорални перспективи[/b]

Според оценките на локалните социолози в бъдещия парламент шансове за влизане имат 7 политически сили: СДП, която се поддържа от 25% от гласоподавателите, „ Листа на Мариян Шарец “ /18%/, Социалдемократите /12,5%/, Партията на актуалния център /9%/, „ Нова Словения – Християнска национална партия “ /7,6%/, „ Левите /7,1%/ и Демократичната партия на пенсионерите на Словения /8%/.
 Миро Церар подаде оставка след анулацията на референдум. Миро Церар подаде оставка след анулацията на референдум. / БГНЕС
Наблюдателите означават, че премиерското кресло, най-вероятно, ще бъде заето от Мариян Шарец, който е водач на едноименната партия. Този вид ще стане вероятен при положение, че се образува лявоцентристко държавно управление с присъединяване на неговата партия, Социалдемократите, „ Нова Словения “ и Партията на актуалния център. В същото време всички тези партии обявиха, че няма да влизат в коалиция със СДП, до момента в който тя се оглавява от Янша.

От Избирателната комисия оповестиха, че в предварителното гласоподаване са взели присъединяване 3,1% от словенските жители. То се организира от 29 до 31 май, резултатите ще бъдат оповестени след приключването на днешния избор. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР