Предсрочни избори или експертно правителство? Внезапното решение на лидера на

...
Предсрочни избори или експертно правителство? Внезапното решение на лидера на
Коментари Харесай

Политическа неяснота в Италия след неочакваната правителствена криза

Предсрочни избори или експертно държавно управление? Внезапното решение на водача на " Лига " и мощния човек в италианското държавно управление посред лятото да разтури популистката коалиция, която ръководи от 14 месеца, потопи Италия в неизясненост.

Несъмнено ще се произведат избори, само че по кое време и с какво държавно управление? Кабинет от технократи, който да приготви изборите? Или настоящето държавно управление, което да движи настоящите въпроси в очакване на вота?

Съобщението на крайнодесния водач бе ненадейно и свари неопитен към този момент някогашния му съдружник Луиджи ди Майо, началник на антисистемното " Движение 5 звезди ".

" Да отидем неотложно в Народното събрание, с цел да заявим, че към този момент няма болшинство и бързо да дадем още веднъж думата на гласоподавателите ", сподели Матео Салвини в изказване.

Той употребява случая, с цел да даде на процедура начало на предизборната си акция на среща в централния град Пескара.

" Казват ни, че не може да понижаваме налозите. Ако ни дадете силата да го създадем, ще потвърдим, че е допустимо да се понижат налозите на италианските служащи ", съобщи той пред симпатизантите си.

Това ненадейно решение на Матео Салвини разгневи премиера Джузепе Конте и Луиджи ди Майо.

Конте съобщи, че Матео Салвини ще би трябвало " да изясни и да оправдае " пред италианския народ решението си да постави завършек на ръководещата популистка коалиция, откакто " Лига " получи на процедура всичко, което искаше.

Ди Майо пък упрекна Матео Салвини, че нехае за ползите на страната поради удобните за него изследвания на публичното мнение.

Кризата в обединението бе подбудена от последното гласоподаване в парламентарната сесия в сряда, което беше за железопътната линия Лион-Торино.

" Движение 5 звезди " бе единствената парламентарна мощ, която поддържа импортираното от нея предложение срещу високоскоростната френско-италианска ж.п. връзка, а " Лига " утвърди две оферти на опозицията в поддръжка на плана.

" Избори още през октомври? "

Според италианските медии " Лига " желае парламентарните избори да се произведат през втората половина на октомври. Споменават се датите 13, 20 и 27 октомври.

Която и да е датата, " Лига " ще се яви в мощна позиция. Допитванията й отреждат сред 36 и 38 % от гласовете или даже повече, което евентуално би й разрешило да ръководи съвсем сама или с обезпечената занапред поддръжка на постфашистката партия " Италиански братя ".

" Движение 5 звезди " мощно изостава с към 17 % поддръжка.

Голямата незнайна е реакцията на президента Серджо Матарела, който единствен има пълномощия да разпусне Народното събрание след съвещания с ръководителите на двете камари и главните политически водачи, преди да насрочи избори.

А както е известно, Матарела е срещу избори през есента, защото в интервала септември-октомври държавното управление би трябвало да приготви бюджета за идната година, да го разиска с Брюксел и да го внесе за приемане в Народното събрание.

Едно очакващо избори държавно управление, което просто взема решение настоящи въпроси, не би имало нужната тежест да договаря с Брюксел и тази обстановка може да навреди на Италия на финансовите пазари.

Според организация АДЖИ Сенатът може да заседава на 20 август, с цел да удостовери рухването на държавното управление, а Народното събрание може да бъде разхлабен няколко дни по-късно. След това според италианската конституция би трябвало да се насрочат нови избори в период от 50 до 70 дни.

 

Любомир Миласин от Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР