Председателят на ВКС поиска всички обвинителни актове, които кандидатът за

...
Председателят на ВКС поиска всички обвинителни актове, които кандидатът за
Коментари Харесай

Лозан Панов поиска преглед на наказателните актове на Иван Гешев

Председателят на Върховен касационен съд изиска всички обвинителни актове, които претендентът за основен прокурор Иван Гешев е внесъл в качеството си на прокурор. В писмо до Сотир Цацаров Лозан Панов отбелязва, че е значим освен броят на актовете и наказаните, а и конкретика, с цел да се направи справедлива оценка на професионалните качества на претендента за основен прокурор. Иван Гешев отговори, че няма терзания, тъй като е получил високи оценки както от съда, по този начин и от Висшия правосъден съвет.


В писмото си до основния прокурор Сотир Цацаров и до Комисията по атестациите и състезанията на прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет Лозан Панов отбелязва, че в отчета за професионалните качества на Иван Гешев са посочени единствено количествени данни. Според арбитър номер 1, с цел да се направи справедлива оценка и осведомен избор е належащо да се видят и актовете, по които Гешев е работил като прокурор първо в Районната, а след това в Градската прокуратура на София.
Иван Гешев, заместител основен прокурор, претендент за основен прокурор: Не се тормозя от работата си. Оценката за работата на един прокурор, в последна сметка, дава съдът. След като имам над 233-ма наказани лица, значи съдът ми е дал отлична оценка. С това, че с мои обвинителни актове са наказани подобен брой лица. Това е оценка освен за количеството, само че и за качеството на свършената от мен работа.
Лозан Панов отбелязва, че съответни данни за актовете на Иван Гешев би трябвало да се дадат и за интервала, в които претендентът за основен прокурор е бил началник на Специализираната прокуратурата. Според арбитър номер 1 по този метод ще се оцени обективно по какъв начин той се е справял със отговорностите си на настоящ прокурор и административен началник.
Иван Гешев, заместител основен прокурор, претендент за основен прокурор: С решение на Висш съдебен съвет е призната сложна оценка от периодическото ми атестиране, която е оптималната, т.е. Висш съдебен съвет е открил, че имам високи професионални качества.
Гешев добави, че цялата тази информация би следвало да е известна на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов. Отбеляза още, че почита съда и не разяснява решенията му.

Лозан Панов, ръководител на Върховен касационен съд: За справедлива преценка на професионалните и настоятелен качества на претендента за длъжността основен прокурор следва да се образуват непосредствени усещания от равнището на правните му знания, умения и персонални качества, проявени при осъществяване на функционалностите му. "...Информираният избор в процедурата за избор допуска директно запознаване с работата на претендента по съответни каузи, по-специално с направени от него обвинителни актове по завършили наказателни производства, по които е протекъл постоянен инстанционен правосъден надзор... "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР