Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заповяда спиране

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заповяда спиране
Коментари Харесай

ВКС спря да използва новата информационна система на съдилищата

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заповяда прекъсване на потреблението на новата Единна осведомителна система на съдилищата (ЕИСС) в съда. Така той извърши решението на Пленума на Върховен касационен съд отпреди две седмици. Делата във висшия съд ще бъдат ръководени посредством остарялата автоматизираната система за ръководство на делата (АСУД).

Причината е недоволството на съдиите от сложното боравене с новата осведомителна система, която бе внедрена през предходната година. Тя бе създадена от " Информационно обслужване ", а сметката бе платена с пари на Европейски Съюз.

" ЕИСС не способства за реализирането на електронното правораздаване, както е планувано посредством Единния портал за електронно правораздаване. Тя няма потенциала да обезпечи на жителите и юридическите лица дължимия достъп до бързо и равнопоставено правораздаване и не способства за ефикасната работа на съдиите във Върховен касационен съд, като не им дава пълноценно опцията да правят нужните процесуални дейности и удостоверителни изказвания, съгласно нормативните условия ", се споделя в претекстовете на Върховен касационен съд.

При потреблението на система са установени опасности по отношение на нейната сигурност, които могат да обиден обективната самостоятелност на съда.

Висшият правосъден съвет (ВСС) стартира самостоятелен одит на системата, само че още не е взето решение. Над 100 съдии от цялата страна поддържаха Върховен касационен съд и желаеха преустановяване на потреблението на ЕИСС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР