Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който по

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който по
Коментари Харесай

За да обслужи Джок Полфрийман Лозан Панов задълбочава конфронтацията с ГЕРБ

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който по признанието на някогашния парламентарен арбитър Румен Ненков не би могъл да бъде определен през 2015 година без покровителството на водача на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов, задълбочи борбата си с ръководещите, написа "Правен свят ".

Непосредствено след завръщането на Панов от следващия му чуждестранен воаяж, неговият заместител и началник на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд Галина Захарова изненадващо измести с 16 дни по-рано съвещанието по делото по настояването на основния прокурор Сотир Цацаров за обновяване на процеса за условното предварително освобождение на Джок Полфрийман.

По този метод Върховен касационен съд, от една страна, непосредствено обслужи частния интерес на австралийския палач, който желае допустимо най-бързо да напусне страната, а от друга - обезсмисля незабавна законодателна корекция на трима депутати от болшинството.

Мотивът, че изтеглянето на делото от 23-ти октомври за 7-ми октомври е заради "изключителния публичен отзив ", звучи извънредно неубедително, предвид на обстоятелството, че единствено преди седмица тъкмо Захарова забави насрочването на делото във Върховен касационен съд с един ден, откривайки фиктивен "пропуск " на Софийския градски съд, който не бил съответно уведомил Полфрийман за настояването на основния прокурор до момента в който се намира в миграционния център на Министерство на вътрешните работи.

По-късно се разбра, че австралиецът е бил осведомен неотложно с факс за поисканото преразглеждане на акта на правосъдния състав на Апелативния съд-София, с ръководител Калин Калпакчиев, а малко по-късно пристигнала и формалната документи.

Още по-странно звучи и тезата на ръководителката на Наказателното поделение на Върховния съд, че измества разглеждането на делото поради публикуваната в публичното пространство информация, че Полфрийман е лишен от правото си на свободно напредване. Излиза, че управлението на Върховен касационен съд е напълно според с тезата на юриста на австралиеца, което за следващ път демонстрира предубедеността на част от съдийското съсловие по отношение на "закриляния " от Българския хелзински комитет (БХК) палач.

В разнообразни изявления към този момент се появиха действителните претекстове за странния ход на Галина Захарова, която на 26 септември насрочи делото за Полфрийман за 23 октомври, а на 1 октомври откри, че можело да го изтегли за идния понеделник.

С този ход Върховен касационен съд съумява да изпревари желанието на болшинството от ГЕРБ в Народното събрание да се одобри корекция в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с която категорично да се регламентира опцията за обновяване на делата при условно предварително освобождение. Идеята на вносителите от ГЕРБ – депутатите Анна Александрова (председател на Правната комисия), Красимир Ципов и Димитър Лазаров, е поправката да влезе в действие до две седмици, т.е. преди разглеждането на делото от Върховен касационен съд на в началото избраната дата - 23 октомври.

С действието на Захарова, което е изключено да не е в съгласие, а надалеч по-вероятно да е поискано от самия Панов, законодателната самодейност на ръководещите в огромна степен се обезсмисля.

Така, за малко повече от година, Върховен касационен съд за следващ път директно се конфронтира с ръководещите от ГЕРБ. В края на 2018 година с тълкувателно решение Касационният съд анулира така наречен "гражданска конфискация ", което наложи незабавни ремонти на законодателството, с цел да не се стигне до прошка на стотици милиони, за които има подозрения, че са добити по престъпен път.

По-рано още веднъж тълкувателно решение на Върховен касационен съд, този път за размера на компенсациите за жертви и потърпевши при произшествия на пътя, безусловно взриви обществото и насмалко да докара до обществени протести и банкрути на застрахователи.

За да потушат създалото се напрежение, ръководещите трябваше да намерят решение, което, от една страна, да удовлетворява околните на починали и потърпевши при произшествия, а от друга - да не докара до фалит застрахователния бранш.

И в случай че до момента ръководеният от Лозан Панов съд прокарваше законодателни промени, част от които с лобистки детайли, през тълкувателни решения, то в съответната обстановка към този момент сме очевидци на обезсмисляне на законодателната самодейност още преди нейното приемане от Народното събрание.

При всички случаи обществените вреди от активността на Върховен касационен съд по съответните проблеми са за сметка на ръководещите от ГЕРБ, тъй като възможен отвод на висшите съдии да одобряват преразглеждане на условното предварително освобождение на Джок Полфрийман, ще бъде стимулиран с неналичието на законодателна опция.

Така пуснатият от съдиите Калпакчиев, Иванова и Магдаличева шест години, шест месеца и двадесет и седем дни по-рано палач ще може да напусне страната, а контрата ще е за сметка на страната и ръководещите, които ще са показали неналичието на механизъм за гарантиране на справедливостта, даже в случаи на убийства.

Щетите за водача на ГЕРБ Бойко Борисов са двойни, тъй като с изключение на публичния негатив по случая "Полфрийман ", с персоналното му ангажиране да толерира продължаващото към този момент години надменно държание на ръководителя на Върховен касационен съд, той слага личните си депутати в обстановката на безполезни главанаци.

Защото излиза, че болшинството от ГЕРБ би трябвало непрестанно да се надбягва с подчинения от лобистки зависимости Върховен касационен съд, до момента в който Борисов, по личните му самопризнания, е приел да обезпечи избирането на ръководителя му Лозан Панов, а както наподобява - и да му подсигурява несмущаван 7-годишен мандат, без значение от отрицателните последствия за правосъдната система, а и за цялата страна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР