Председателят на УС на Съюза на международните превозвачи (CMП) Ангел

...
Председателят на УС на Съюза на международните превозвачи (CMП) Ангел
Коментари Харесай

Международните превозвачи искат спешна среща с премиера заради икономическата криза

Председателят на УС на Съюза на интернационалните превозвачи (CMП) Ангел Траков насочи в отворено писмо покана до премиера за незабавна среща за ограничение на настъпващата икономическа рецесия в страната, на която да бъдат разисквани настоящите проблеми в бранша по интернационален авто транспорт на товари.

" Секторът по автомобилния транспорт на товари е в рецесия, това стана ясно на конференция на 21 февруари 2022 година, в пресклуба на Българска телеграфна агенция, където бяха изложени най-важните проблеми, които директно засягат автомобилните превозвачи на товари ", показват превозвачите.

От CMП означават, че българският транспортен бранш е мощно обиден от законодателните промени на, които в огромна степен лимитират конкурентоспособността на българските превозвачи и водят до загуби както за самите търговски сдружения, по този начин и за целия бранш и страната. Те допълватм че не се регистрират особеностите на страните в периферията на Евросъюза, а точно отдалечеността на част от страните членки от центъра и неналичието на товари, които да бъдат от/до страната на определяне, което води до загуби в бранша, които с изключение на стопански са и екологични и засягат огромна част от популацията на Европа.

Превозвачите декларират също, че през последните две седмици обстановката радикално се е трансформирала поради военния спор сред Русия и Украйна, който директно е засегнал транспортния бранш, както по отношение на транспортите сред двете страни, по този начин и в цяла Европа. От Съюза на интернационалните превозвачи разясняват, че комерсиалните сдружения, исвършващи интернационален авто транспорт на артикули, са мощно подвластни от цените на горивата, които през последните седмици се усилват стремително нагоре.

Превозвачите акцентират, че държавните институции би трябвало да се намесят неотложно и да подхващат ограничения, които най-малко отчасти да лимитират забележителните загуби за бранша. " Вече няколко страни в Европа — Румъния, Полша и Ирландия понижиха акциза на горивата, а Унгария от своя страна вкара мораториум върху цените на горивата ", акцентират те.

" Държавата разполага с механизми за реакция в спешни обстановки за облекчение на бизнеса и жителите. Настоявам да бъде осъществена незабавна среща с вас, на която да бъдат разисквани всички стопански ограничения, които могат да бъдат в помощ на транспортния бранш в България ", декларира Ангел Траков.

Според него една от ограниченията, които биха имали най-бърз и директен резултат, е унищожаване на биодобавката в горивата за интервал от 6 месеца посредством изменение на Закона за възобновимите и различните енергийни източници и биогоривата. Той добавя, че за товаа не е нужна нотификация от Европейската комисия. Превозвачите желаят също понижаване на акциза на горивата с 50% за интервал от 6 месеца или на Данък добавена стойност на горивата от 20% на 10%. Съюзът на интернационалните превозвачи приканва и изцяло отпадане на Мобилен пакет 1, чието въвеждане би довело до доста празни километри за връщане на транспортните средства и неправилен разход на гориво, а също и до излишно замърсяване на околната среда.

В отвореното писмо се споделя още, че по отношение на спешната обстановка у нас биха могли да бъдат въведени краткотрайни дерогации от използването на Регламент (EO) № 561/2006 по отношение на времето за ръководство и интервалите на отмора за водачите, извършващи вътрешен и интернационален авто транспорт на пасажери и товари, което ще разреши на превозвачите да бъдат по-гъвкави при превозването на товари, като се регистрира и обстоятелството, че на огромна част от граничните пунктове на Европа има забавяние при прекосяването, дължащо се на филантропичната рецесия.

" Съюзът на интернационалните превозвачи постоянно е бил диалогичен сътрудник, само че при очевидната липса на разговор с отрасловото министерство и всички останали държавни институции, не считам, че имаме доста ходове, които биха могли да избегнат бъдещи протестни дейности. Транспортният бранш в страната не е политически привързан, а настояванията ни са напълно стопански и свързани с все по-задълбочаваща се рецесия в страната. Липсата на съответна реакция ще засегне повече от 80 % от предприятия притежаващи Лиценз на Общността, които са дребни и имат сред едно и пет транспортни средства. Последствията, които ще настъпят, мъчно биха могли да бъдат лимитирани и планувани.

В тази връзка, чакам да бъде свикана незабавна среща с Вас, на която да бъдат разисквани всички неотложни въпроси в региона на превоза, както и да бъдат набелязани цели и съответни ограничения ", показва Ангел Траков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР