Председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на държавната

...
Председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на държавната
Коментари Харесай

"Демократична България" настоява Стоян Мавродиев да бъде отстранен

Председателят на управителния съвет и основен изпълнителен шеф на държавната Българска банка за развиване да бъде неотложно отхвърлен от постовете си упорства " Демократична България ".

Според извънпарламентарното обединяване той е трансформирал финансовата институция, която съществува, с цел да поддържа дребния и междинния бизнес, в " придатък на олигархичната хранителна верига Борисов - Доган - Пеевски – Цацаров ".

Пореден мотив за това искане е финансирането със 150 млн. лв. на новосъздадена компания без история, следена от Румен Гайтански, именуван Вълка. За заема в последния си брой писа седмичникът " Капитал ".

" Под управлението на господин Мавродиев банката, която разполага с 3 милиарда лева публичен запас, не се занимава само с разпределяне на голям брой дребни заеми на дребни предприятия със усложнен достъп до обичайно банково финансиране, а с големи за българските мащаби финансирания на компании, следени от съмнителни олигарси ", се споделя в позицията на " Демократична България ". Освен заема за компанията, обвързвана с Гайтански, в нея се изреждат заеми " за стотици милиони за:

- Сделката за " Юнион Ивкони ", което беше продадено от близка до " Еврохолд " (сега претенденти за ЧЕЗ) компания, и някогашния народен представител от ГЕРБ Ивайло Константинов;

- " Инса ойл " – сдружение на Георги Самуилов, който приватизира Общинска банка;

- " Слънчев ден ", до неотдавна благосъстоятелност на Георги Гергов, а в този момент на компании на близкия до Делян Пеевски Ангел Палийски ".

" Моделът " Мавродиев " би трябвало да бъде прекратен час по-скоро. Чрез нападателната си политика послушникът и неговите господари постановат комфортни за тях и плащащи си спечелили в редица браншове на стопанската система, което нарушава честната конкуренция и води до беднотия, ниски приходи и бягство на българите от страната ", се споделя в позицията на извънпарламентарното обединяване. Според членовете му съществуването в този й тип е безсмислено в изискванията на банкова свръхликвидност, на фондовете за рисков капитал, на криптовалутите, на бизнес ангелите.

" Наблюдаваме развой, при който всички институции, освен ББР, работят в услуга на властта и присъдружната й олигархия. И то за сметка на данъкоплатците и през трупането на загуби – за сметка на бъдещето на България, продължава позицията.

" ББР на Мавродиев освен не оказва помощ, само че пречи на естественото действие на българската стопанска система. Превръщането й в черна дупка, в която банките да трансферират неприятните си кредитни експозиции е извънредно порочна процедура ", написа " Демократична България ". Политическата групировка упорства за необятен обществен спор в каква посока би трябвало да се развива Българска банка за развиване, тъй че да оправдае името и в началото заложените си цели като предлага за повече бистрота миноритарен дял от нея да се пусне на борсата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР