Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев извика на спешна

...
Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев извика на спешна
Коментари Харесай

Заради напрежението с валидирането, шефът на СОС вдигна жълт картон на ЦГМ

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев извика на незабавна среща управлението на Центъра за градска подвижност, откакто от 1 януари проработи новата система за таксуване, което породи огромно напрежение измежду жителите на столицата. Георгиев разгласи, че е неудовлетворен от неналичието на осведомителна акция и подвига жълт картон на ЦГМ.
Още по темата
От началото на годината всички столичани бяха задължени да валидират наложително картите и билетите си в транспортното средство, в противоположен случай ги грози санкция от 3 лв.. Притежателите на постоянни карти, едногодишни или за по-малък период, недоволстват, че не желаят да го вършат в препълнени рейсове, в които постоянно има единствено един валидатор и доста пасажери, което затруднява достъпа. Хората се притесняват, че до момента в който си вадят портфейлите от чантите, може да станат жертва на джебчии.

Обяснението на ЦГМ е, че валидацията е наложителна, тъй като е застраховката на пасажера, на което мнозина консуматори питаха под профила на ЦГМ във Facebook дали това ще рече, че до момента са се возили без застраховка. На-голямо неодобрение провокира анулацията на едномесечните карти за една линия, които се употребяват най-много от възпитаници.

Досега тя струваше 9 лева, само че отсега нататък картата на учащите ще би трябвало да бъде за всички линии. Възрастните пък би трябвало да заплащат вместо 23 лева на месец за транспортно средство по една линия от януари по 50 лева за всички линии, без значение дали ги употребяват. Гражданите на София всеобщо подеха петиции за връщането на картата за превоз по една линия. Софиянци пък, които предпочетат дебитна карта, се притесняват, че в случай че са наоколо до валидатора, той автоматизирано и отдалечено си дърпа парите за билет от банковата им карта, даже да не я извадили.

Освен с дебитна или кредитна карта, те могат да си купуват и билет от водача, само че на цена не от 1,60, а към този момент на 2 лева

Пътниците се оплакаха още, че постоянно и да желаят, не могат да се валидират, защото устройството не работи. Не липсваха и такива, които в обществената мрежа се заканиха, че още веднъж се качват на колите, тъй като ще им излезе по на ниска цена. Въпреки че най-евтиният вид е годишна карта от 365 лева, която може да бъде заплатена и разсрочено по 150 лева на вноски, хората настояват, че не могат да си разрешат да отделят вкупом парите.

След напрежението още от първите дни на новата година своето неодобрение от осъществяването на новата тарифна стратегия изрази и шефът на столичните общинари.

" Вдигнал съм жълт картон на управлението на Центъра за градска подвижност, от които чакам в незабавен порядък да си влязат в ролята и всички недостатъци на системата за електронно таксуване в градския превоз да бъдат отстранени навреме ", съобщи пред медиите ръководителят на СОС след оперативката с управлението на ЦГМ.

По думите му въвеждането на нещо ново постоянно води до стеснение, въпросът обаче е това да не става за сметка на сигурността на пътуванията. " Това, от което аз съм извънредно неудовлетворен, е осъществяването на положителното решение на Столичния общински съвет от страна на Центъра за градска подвижност. Лично аз съм сложил задача на управлението на ЦГМ, които през днешния ден бяха при мен на оперативка, задоволително рано, тъй като още през лятото приехме тази тарифна политика, да стартира разяснителна акция за софиянци какво и по какъв начин ще се промени. Това не се случи ", отсече ръководителят на СОС.

Промените в Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столична община бяха по концепция на Борис Бонев от " Спаси София ", който бе вносител дружно с общинските съветници Зафир Зарков, Прошко Прошков и Карлос Контрера.

" Нещата са в реда на естественото, методът и формата на валидиране не са непознати за тези, които употребяват градският превоз в столицата ", разяснява преди дни изпълнителния шеф на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) Димитър Дилчев по време на проява по какъв начин се валидират новата карта за пътешестване в обществения превоз на София Ultra light, предопределена за пътувания в границите на 30 минути -за 1,60 лева, или на 60 минути -за 2,20 лева

1 000 000 валидации пък са направени единствено през първите три работни дни на 2023 година в наземния превоз. За съпоставяне, през декември 2022 година са регистрирани общо 2 000 000. " Най-много са студентите. След това жителите над 68 година и постоянните ни пасажери с месечни и годишни карти " регистрираха от ЦГМ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР