Председателят на СОС Цветомир Петров откри заседанието с думите, че

...
Председателят на СОС Цветомир Петров откри заседанието с думите, че
Коментари Харесай

СОС заседава извънредно за сигурността в София заради инцидентите с мигранти

Председателят на СОС Цветомир Петров откри съвещанието с думите, че през днешния ден е печален ден за православната ни нация, която скърби за загубата на Негово Светейшество Патриарх Неофит. Председателят прикани за примирение и диалогичност.

Петров уточни, че е свикал актуалната изключителна сесия на Общинския съвет по две аргументи - първата от тях е, че спокойствието и сигурността на столичани са приоритет, а втората е за трезво да се проучва обстановката и да се подхващат нужните ограничения за подобряването ѝ.

Той моли всички общински съветници за прагматичен метод и отговорност към тази тематика. " Градът ни е дом освен за тези, които сме родени тук, само че и за всеки, потърсил поддръжка и опция за реализация. ", сподели още ръководителят на СОС.

Може да гледате дебата онлайн

Кметът на София Васил Терзиев се разгласи за нулева приемливост към тези, които не съблюдават реда в града, само че прикани да не се политизира тематиката.

" Сигурността би трябвало да бъде максимален приоритет, само че не трябва три битови случая в града да се политизират. Не бива да се политизират ", сподели Терзиев.

Той изясни, че се работи за проект и механизъм на взаимоотношение на Столична община, районните кметове и Столична дирекция на вътрешните работи за развиване на цялостна тактика за сигурността на града. Предвиждат се още охранителни камери в града, както и назначение на зам.-кмет по сигурността, което е било заложено и в неговата предизборна стратегия.

" Надявам се, когато пристигна време да гласуваме структурата на общината да не забравяте настояването си за зам.-кмет по сигурността ", сподели още Терзиев.

За назначение на зам.-кмет по сигурността се оповестиха по-рано и от Българска социалистическа партия.

На съвещанието ще бъдат изслушани жители от регион " Овча купел ", където се намира бежанския лагер в столицата, районният кмет, градоначалникът на София, както и представители на Министерство на вътрешните работи и Държавната организация за бежанците по отношение на активността през миналата година за запазване на сигурността и публичния ред в столицата, както и за подхванатите ограничения за подобряването им през актуалната година.

До привикване на днешното съвещание се стигна след няколко случаи на принуждение, свързани с мигранти в София. Още предишния петък от партия " Възраждане " желаеха незабавно съвещание на СОС по този мотив. " Цитирах случаи на деца, нападанти в центъра на града. 11 мигранти ги атакуват... Да се изготви тактика да се оправи с мигрантския проблем, който назрява в София ", сподели Деян Николов от " Възраждане ". На 9 март от ГЕРБ-СДС също настояха за изключително съвещание на СОС за сигурността в София поради случаи на принуждение с непознати жители. " София би трябвало да има кмет с сектор " Сигурност ", безапелационен бе и Иван Таков от Българска социалистическа партия. " 10 години настояваме за това. Заради динамично развиващия се град да има зам.-кмет - да държи връзка с всички правоохранителни органи ", уточни той.

Вечерта на 8 март, в столицата имаше два случая на принуждение, за които министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов сподели, че е " открито по неоспорим метод, че не става въпрос за напрежение на расова основа ".

Неспокойни са в кв. " Овча купел ", където е общежитието за мигранти. " Опасно е, вадят ножове, крадат пред магазините ", разяснява жителка на квартала. Тя сподели, че полиция в квартала няма.

Радикални ограничения за справяне с рецесията на сигурността, обвързвана с мигрантите, предложиха ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ и на Движение за права и свободи Бойко Борисов и Делян Пеевски при започване на тази седмица. В деловодството на Народното събрание двете партии внесоха оферти за промени в Закона за Министерство на вътрешните работи и Закона за администрацията, с които се предлага увеличение на потенциала на " Гранична полиция " с 1264 щатни бройки за защитата на бежанските центрове и усилване на защитата на границата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР