Председателят на Селскостопанската академия проф. д.н инж. Мартин Банов и

...
Председателят на Селскостопанската академия проф. д.н инж. Мартин Банов и
Коментари Харесай

Шефът на Селскостопанската академия и зам.-директорката на института „Пушкаров“ са задържани за 72 часа за аферата с фотоволтаиците

Председателят на Селскостопанската академия проф. д.н инж. Мартин Банов и зам.-директорката на института „ Пушкаров “ Венета Кръстева са арестувани за 72 часа по предписание на Софийска градска прокуратура поради разкритата скица за създаване на фотоволтаици върху аграрни земи. Това оповестяват от държавното обвиняване. Ето цялото известие:

На 23.08.2023 година Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно произвеждане за общи длъжностни закононарушения по член 282, алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, вероятно осъществени от чиновници в Института по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията и в Селскостопанската академия.

Прокурорската кореспонденция е формирана по отношение на осъществена инспекция от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), която е докладвана в СГП със мнение, че има данни за осъществени закононарушения от общ темперамент.

На 24.10.2023 година са осъществени голям брой дейности по следствието за откриване на обективната истина, измежду които претърсвания и изземвания в гр. София, гр. Сливен, гр. Стара Загора, гр. Бяла, гр. Кърджали, гр. Момчилград и гр. Хасково, разпитани са голям брой очевидци, които възпроизвеждат обстоятелства и условия, интересуващи предмета на доказване. Разрешенията за осъществяване на претърсвания и изземвания са дадени авансово от арбитър за над тридесет жилища, моторни транспортни средства и държавни институции, измежду които община и регионална дирекция по земеделието.

Разследването се прави от следователи при Следствения отдел на СГП.

В хода на следствието е указано подпомагане и от чиновници на Министерство на вътрешните работи и Комисията за противопоставяне на корупцията.

Събраните доказателства са докладвани на наблюдаващия прокурор, който е съставил постановления за привличане в качеството на обвинен за две лица. Привлечени в качеството на обвинени са заместник-директор на Института по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията и ръководител на Селскостопанската академия за това, че през месец юни 2022 година се сговорили да правят в страната длъжностни закононарушения, посредством които се цели да се набави имотна полза – закононарушение по член 321, алинея 6 от Наказателен кодекс. За посоченото закононарушение се планува наказване отнемане от независимост до шест години.

Длъжностните нарушавания се състоят в незаконосъобразно намаление на категорията на аграрни земи, с цел да се даде опция на трети лица да изградят слънчеви съоръжения на нея.

Предвид високата социална заплаха на действията по отношение на обвинените е постановена мярка за процесуална насила задържане до 72 часа с оглед отправяне на искане до Софийски градски съд за постановяване на мярка за неотклонение задържане под стража.

Разследването по случая продължава.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР