Председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Татяна Жилова

...
Председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Татяна Жилова
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите в България приветства идеите за реформа в основния закон

Председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Татяна Жилова уточни, че нужните промени на Глава шеста от конституцията са от компетентността на Обикновено национално заседание.

 

Като положително решение тя дефинира ръководителите на висшите съдилища да бъдат избирани от съдийския съвет.

 

Според Жилова не може да се търси правна симетричност в това по какъв начин се избират основният прокурор и ръководителите на съдилищата.

 

Тя уточни, че има запаси за структурирането на прокурорската гилдия, защото много се понижава професионалният потенциал и ще бъде обект на политически въздействия.

 

" Добра концепция е в прокурорския съвет да взе участие арбитър, защото това единствено ще способства за качеството на работата на държавното обвиняване и в случай че може да се запише категорично като законов текст, това би било положително достижение ", разяснява Жилова.

 

Най-голямата професионална организация предлага горещо професионална подготовка за членовете на прокурорския съвет, които ще бъдат номинирани от Народното събрание.

 

От ССБ не виждат проблем в съвместяването на правораздавателна активност с кадровата активност, само че са срещу опцията за втори мандат за " тримата огромни " като порепоръчват или мандатът да остане 7-годишен, или в случай че бъде понижен, да няма опция за втори.

 

По думите на Жилова е належащо надзорът за правда да бъде стеснен в границите на наказателното произвеждане, осъществяването на наказванията, наложителното и насилственото лекуване, като в допълнение в Наказателно-процесуален кодекс, в Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража и Закона за здравето се уточняват редът и изискванията за упражняването му.

 

От ССБ показват и че не схващат какво значи прокуратурата да бъде децентрализирана като показаха, че са нужни " фини настройки " по какъв начин да се понижи властта на основния прокурор като една допустима мярка, съгласно тях, е основният прокурор да не бъде член по право на Висш съдебен съвет.

 

Според Жилова, Инспекторатът към Висшия правосъден съвет няма място в конституцията и да остане спомагателен орган като неговата правна уредба е в Закона за правосъдната власт, а не в конституцията.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР