Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев призовава

...
Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев призовава
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев призовава творците и специалистите от културния сектор на протест

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев приканва създателите и експертите от културния бранш на митинг. Това той направи с отворено писмо от името на САБ.

" Българската просвета още веднъж не е приоритет за държавното управление и това си проличава по отношение на бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите ", съобщи Мутафчиев в позиция, обърната към творците и експертите, които работят в музеите, галериите, библиотеките и читалищата и работещите в областта на театралните изкуства.

Протестните дейности ще са пред постройката на Столична библиотека на 1-ви ноември, сряда, от 12:00 ч.

Публикуваме писмото без редакторска интервенция.

Уважаеми сътрудници,

Предстои Денят на националните будители, само че това ще е мотив освен за

празнуване, само че и за равносметка и митинг.

На 1-ви ноември персонално ще поддържа митинга на дейците на българската култура и протестната декларация на Национална федерация " Култура “ към КТ " Подкрепа “, против унизително ниските хонорари на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, Българското национално радио и Държавна организация " Архиви “. Ще бъда с тях пред Столичната библиотека в 12:00 ч. на 1-ви ноември, сряда.

Призовавам Ви, като членове на Съюза на артистите в България, да подкрепите протеста на създателите и експертите, които работят в музеите, галериите, библиотеките и читалищата, дружно с всички останали наши сътрудници, които работят в областта на театралните изкуства, в сряда, от 12:00 ч., пред Столичната библиотека.

Българската просвета още веднъж не е приоритет за държавното управление и това си проличава по отношение на бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни дефицитът във финансирането на театралните изкуства в страната възлиза на над 80 000 000 лв..

Все още не са подхванати ограничения, с които да се актуализират и одобряват нови, повисоки единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, които реализират активност в региона на театралните изкуства. Към сегашния миг не е ясно по какъв начин ще се дефинира размерът на стандарта сред посочения в Постановление на Министерски съвет №88 от 1.06.2023 година най-малък и оптимален подобен.

Категорично се причисляваме към настояванията на сътрудниците от Национална федерация " Култура “ за преосмисляне на отговорността, която би трябвало да поеме министърът и да разпише като страна Браншовия групов трудов контракт на колегите.

Да бъдем будни, да бъдем дружно, да бъдем твърди и непримирими!

С почитание и гледище:

Христо Мутафчиев
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР