Председателят на руския сенат Валентина Матвиенко отправи критики към Сараево,

...
Председателят на руския сенат Валентина Матвиенко отправи критики към Сараево,
Коментари Харесай

Русия предупреди Черна гора и Македония за НАТО, а Босна - за Република Сръбска

Председателят на съветския сенат Валентина Матвиенко насочи рецензии към Сараево, Подгорица и Скопие на първото посещаване на почитан представител на страната в Босна и Херцеговина от 1999 година насам.

Това оповестиха " Ройтерс " и босненски медии, като последните описват и за " политически скандал ", откакто думите на Матвиенко са показвали недвусмислена поддръжка за една от съставните елементи на страната - Република Сръбска.

По време на тирада в горната камера на сараевския парламент тя предизвести, че " присъедияването на Черна гора в НАТО срещу волята на практика на половината от жителите ѝ е най-крещящото арушение на правилата на актуалната народна власт. " По думите ѝ Македония пробва " същия рисков опит ", а това е " стъпка, която води само до по-нататъшна дестабилизация на ситуацията в района " и подкопава " системата на европейската сигурност ".

Няколко страни от Западните Балкани към този момент са част от НАТО - като Черна гора (миналата година) и Албания (2009 г.) - а Македония се надява да получи покана, по опция това лято, след сполучливо разрешаване на разногласието за името с Гърция. И трите страни, без да са част от Европейския съюз, също така изгониха съветски дипломати като част от европейската реакция след отравянето на някогашния съветски шпионин Сергей Скрипал.

Босна и Херцеговина все още няма реалистична вероятност на НАТО, защото стъпките към Алианса са блокирани от Република Сръбска, близка с Белград и Москва.

Приоритетите на Република Сръбска

От трибуната в Сараево тя изиска от Босна и Херцеговина " промени " на държавните правосъдни институции и " необятна автономност " за Република Сръбска. Матвиенко предложи и да се закрие канцеларията на Върховния представител на Босна и Херцеговина - институцията, която следи спазването на Дейтънското съглашение след войната от 90-те година и която има и някои пълномощия оттатък тези на държавните управляващи в Босна. " Присъствието на чужденците унижава и народите на Босна и Херцеговина, окито би трябвало да си върнат пълномощията сами да ръководят ориста на страната си. "

Руският представител нажежи напрежението и с определението " революция ", което даде за интернационалния въоръжен спор в Босна и Херцеговина преди над 20 години. В резултат босненският народен представител Халид Геняц напусна залата в символ на митинг, а Матвиенко по думите му " срамно " е злоупотребила с пълномощията си, съобщи телевизия N1.

Сред депутатите бошняци (босненски мюсюлмани) гневът идва най-много от обстоятелството, че Матвиенко се застъпи за тези, споделяни от президента на Република Сръбска, Милорад Додик. Руският представител и Додик се срещат през днешния ден като част от визитата на съветската делегация в Баня Лука, столицата на босненската сръбска област.

Посещението на Матвиенко е по-малко от шест месеца преди националните избори при започване на октомври, които укрепват напрежението сред политическите партии на бошняци и хървати, само че и сред управляващите в Сараево и в Баня Лука.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4747)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР