Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов защити

...
Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов защити
Коментари Харесай

Данаил Кирилов аргументира промени в законодателството с казуса Христо Бисеров

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов отбрани признатите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които в четвъртък бяха Народното събрание утвърди дефинитивно на второ четене.
Той изясни, че бързата интервенция, с цел да се внесе смяна в законодателството, единствено два дни след тълкувателното решение на Върховен касационен съд се дължи на това, че не може да се чака да бъдат прекъснати всички висящи каузи и даде образец с делото с Христо Бисеров, което беше прекъснато.
На 7 декември Върховен касационен съд постанови, че не може да се стартира процедура за конфискация на имущество против лица, които са защитили невинността си в съда.
За да има право антикорупционната комисия да упражни правото на иск за лишаване на нелегално добито имущество в интерес на страната, е належащо да бъде осъществена инспекция за установяването на това имущество.
Тя може да се реализира от комисията единствено в категорично уреденото за задачата административно произвеждане с присъединяване на притежателя на имуществото. Според тълкувателното решение никой различен и на никое друго съображение не може да сезира комисията, нито тя може да се самосезира.
Кирилов подсети, че обратно във времето е имало проблеми със стълкновения в законодателството и по други тълкувателни решения на Върховен касационен съд.
Нека се знае, че нарастването на застраховките " Гражданска отговорност " отново е резултат от тълкувателно решение на Върховен касационен съд, посочи той.пред бТВ.
" Ако си останал ненаказан, само че отново продължаваш да получаваш пари от проституция, трафик на хора, оръжия и така нататък и нямаш правно съображение за това благосъстояние, страната има интерес да възвърне справедливостта, изясни той и добави, че съдът може изобщо да не се е произнесъл или обвиненият да е умрял, само че това няма нищо общо с имуществото. Защо имуществото, което е насъбрано по противозаконен метод, да остане нерепатрирано в страната ", попита Кирилов.
Той е безапелационен, че смяната не се прави за съответни неуместни лица, а форсираната реакция към нея е неточна.
На въпрос дали КОНПИ ще успее да репатрира 22 милиона лв. по случая с Христо Бисеров, Кирилов изрази вяра, че това е допустимо. Той обаче акцентира, че е надалеч от мисълта, че цялото нелегално добито имущество може да бъде възобновено.
Относно отпадането на четенето на обвинителния акт при започване на делото ръководителят на правната комисия изясни, че тази смяна се постанова за процесуална спестовност.
Няма смисъл да се затормозява правосъдният развой, изясни той и добави, че би следвало деецът да е задоволително образован, с цел да се запознае с обвиняванията в предходните етапи на делото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР