Председателят на Парламентарната комисия по култура изненада работещите в читалището

...
Председателят на Парламентарната комисия по култура изненада работещите в читалището
Коментари Харесай

Иван Ченчев пред читалищните дейци в Севлиево: „Шапки долу!“ за силата да градиш модерно и живо читалище днес

Председателят на Парламентарната комисия по просвета изненада работещите в читалището с новината, че предците му са измежду създателите на Севлиево – и до през днешния ден улица в града носи името на Ченчеви
„ Шапки долу! “ за работата ви – това съобщи пред читалищните дейци в Севлиево ръководителят на Парламентарната комисия по културата и медиите Иван Ченчев откакто изиска среща с хората, посочили, че в днешните сложни времена може да се гради и уголемява читалищната активност.

НЧ „ Развитие-1870 “ има актуален киносалон с 49 места, зали за работа с деца в областта на разнообразни изкуства, дейна активност на над 500 самодейци. Модерната постройка обаче се оказва тясна за работата на читалището и неговото управление е готово с план за облагородяване на пространството начело и построяването на втора постройка. Идеята чака, защото е належащо позволение от НИНКН – мястото попада в обсега на архитектурен комплекс. Иван Ченчев застана зад идеята на Данаил Лалев и екипа му този проблем да откри решение и да се направи стъклена сграда, в която да показват обичайни български занаяти  като дърворезба и грънчарство.

Председателят на Парламентарната комисия по културата и медиите Иван Ченчев изненада читалищните дейци, когато стана ясно, че предците му, които произлизат от рода на Асеневци, са измежду създателите на Севлиево. И до през днешния ден улица в града носи името на едни от благодетелите на Севлиево – Велика и Георги Ченчеви. Семейството на Ченчеви, подарява след гибелта на Велика през 1923 година всичкото си движимо и недвижимо имущество за построяването на сиропиталище.

Иван Ченчев поддържа самодейността на читалищното управление в Севлиево за по-широко показване на фотографската галерия „ Изоставените “. Фотосите демонстрират изоставени и затворени учебни заведения и слагат значително въпроси. Председателят на парламентарната комисия по просвета и медии ще инициира нейното проявление в Народното събрание.

„ Българска социалистическа партия е поредна в годините в това да има повече средства по стандартите за читалищата и духовните средища “, акцентира по време на диалога си в читалището в Севлиево Иван Ченчев. „ Когато Стефан Данаилов беше министър на културата бяхме достигнали финансиране на бранша с близо % от Брутният вътрешен продукт. Ще продължим да настояваме за повече пари за читалищата, музеите, театралните изкуства. Ще обсъдим и въпроса за категоризация на труда при библиотекарите. Нашата позиция е, че от страна на страната би трябвало да има сериозна грижа към културните дейци. Културата, несправедливо и необяснимо, е един от най-ощетените и недофинансирани браншове у нас “, сподели още Иван Ченчев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР