Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, който

...
Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, който
Коментари Харесай

Гюров се оттегля от битката за БНБ. Продължаваме промяната няма да подкрепи Каримански

Председателят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров , който беше претендент за шеф на Българската национална банка (БНБ), отдръпва кандидатурата си. Той заяви това

Малко по-късно министър председателят Кирил Петков организира брифинг в Министерския съвет, на който сподели, че в понеделник ще осведоми съдружния съвет за това решение на Гюров.

Петков сподели още, че „ Продължаваме промяната “ няма да поддържат другия претендент за поста Любомир Каримански, който беше номиниран от съдружния й сътрудник „ ИТН “.
Разделени
Изборът на началник на Българска народна банка в ръководещата коалиция през последната седмица. В петък Петков сподели, че няма да отдръпна кандидатурата на Гюров, само че въпреки всичко в неделя самият претендент направи тъкмо това.

"След фактическото разединение на ръководещата коалиция във връзка избирането на гуверньор на Българска народна банка стана ясно, че сега не съществува необятно парламентарно болшинство, което да поддържа този избор. Като ръководител на парламентарната група на "Продължаваме смяната " аз постоянно съм поставял преди всичко публичния интерес, а той сега изисква отговорно и държавническо мислене и дейности. Затова в понеделник ще извърша нужните дейности за евакуиране на своята кандидатура за шеф на Българска народна банка “, написа той.

Той прикани съперника си Каримански да реши дали желае да остави този „ значим и виновен избор “ в ръцете на опозицията.

„ Това в последна сметка е етичен избор, част от условието към ръководителя на Българска народна банка за висок морал и положително име ", написа още Гюров.

През март Има Такъв Народ предложиха процедурата по желание на началник на Българска народна банка да бъде ускорена и Трите съдружни сътрудници на Има Такъв Народ - Политическа партия, "Демократична България " и Българска социалистическа партия упорстваха за още време.

Според Гюров ролята на Българска народна банка за постигането на същинска смяна в България е огромна и би могла да се случи единствено в случай че „ централната банка влезе същински в своята роля на регулатор и почисти финансовата ни система от насъбрания корупционен капитал. “

На брифинга в неделя Кирил Петков сподели, че претендентът също по този начин не е желал борбата към избора на нов шеф на Българска народна банка да попречат на „ значимите законодателни дейности, които предстоят в идващите дни “. По думи на Петков това са „ закриването на спецпрокуратурата и спецсъда и други промени в закона за правосъдната власт “.

„ Няма спънка пред сегашния гуверньор на Българска народна банка да остане на поста си до сливане на обединението към общ претендент. Не бива да се позволява битката за постове да взима превес пред същински значимите цели на държавното управление “, сподели Петков.

Той заяви, че „ Продължаваме промяната “ няма да поддържа кандидатурата на Каримански поради терзания, свързани с неговата професионална биография, които партията е споделила с Има Такъв Народ „ нееднократно “.
Обединени
Втората част от изказването на премиера в неделя беше обвързвана с това, което той разказа като „ най-важната задача “ за държавното управление през идната седмица. Това е з аконодателната самодейност по закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, която следва да се прегледа в комисии и в зала.

„ Това е законодателна смяна, която ще покаже на българския народ, уповавам се, цялостното единение на ръководещата коалиция по започнатото реформиране на българската правосъдна система. Защото битката с корупцията е невъзможна без тази промяна “, сподели Петков.

Премиерът засегна и още две от главните тематики от Народното събрание през изтеклата седмица – за разплащането на строителните компании и Северна Македония.

Управляващите ще създадат предложение за засилен надзор от страна на Народното събрание при разплащането със строителните компании, които съгласно тях „ в прорез със закона са направили строителни действия по време на ръководството на ГЕРБ “.

„ Ще предложим всяко твърдяно строителство да премине през техническа инспекция при експертна комисия. Всяко заплащане по тези контракти първо би трябвало да бъде утвърдено от Антикорупционната комисия на Народното събрание. Прозрачно и видно за всеки български жител “.

В умозаключение Петков още веднъж увери медиите и съдружните си сътрудници, че никакви решения по въпроса с българското несъгласие върху участието на Северна Македония в Европейски Съюз няма да бъдат взети отвън Народното събрание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР