Председателят на парламента Росен Желязков предложи извънредно заседание на Народното

...
Председателят на парламента Росен Желязков предложи извънредно заседание на Народното
Коментари Харесай

Желязков свиква парламента извънредно в понеделник и вторник – за бюджета и данъчните закони

Председателят на Народното събрание Росен Желязков предложи изключително съвещание на Народното събрание в понеделник и вторник, с цел да се прегледа първо държавният бюджет, а по-късно и данъчните закони, за които няма отчети в комисията и не са прегледани.

Гласуването за отпадането на към този момент заложения бюджет обаче провокира гневна реакция от соцлидерката Корнелия Нинова, която се обърна към Желязков и депутатите от болшинството, заяви „ 24 часа “.

„ Няма и 24 ч – отсам ви предлагахме държавният бюджет да бъде отсрочен за след приемане на данъчните закони, тъй като това е политическата, икономическата, юридическата и законодателна логичност. Всички заедно гласувахте срещу и настоявахте бюджетът да се гледа като първа точка денс. Г-н Йордан Цонев дръпна една поучителна тирада, че нищо не разбираме от тая работа, а през днешния ден се оказва, че сме били прави “, съобщи тя.

„ Вчера изпълнихте една поръчка на един човек, който сподели „ стани и кажи “, съобщи Нинова и се ядоса на лекциите от Цонев какъв брой са необразовани и не знаели по какъв начин се правел бюджет, а през днешния ден противоположното. Не ви ли е неловко, попита Нинова. И даде ново предложение – да им даде късмет в границите на 24 ч да са поредни: „ Пренаредете програмата за през днешния ден, бюджетът да е 4-а точка, с цел да ви видя по какъв начин ще гласувате и дали в границите на 24 ч ще запазите едно и също мнение по тази значима тематика,или ще продължите да си играете на тука има-тука няма “, настоя Нинова.

Министър Асен Василев не може да участва през днешния ден и на следващия ден, даде още един мотив за предлагането си Росен Желязков.

В отговор на Нинова Цонев съобщи, че не можел да се засегне от хора, които не слушат и не схващат. На такива хора не може да се четат лекции, а и нямам предпочитание, сподели той.

„ Второ четене на данъчните закони ще е във вторник, а четирите, за които има отчети, ще гледаме през днешния ден, Къде е разликата сред през вчерашния ден и през днешния ден. Няма го министърът. Ако бе тук, щяхме да гледаме бюджета и на следващия ден да гледаме данъчните закони и във вторник другите данъчни закони, тъй като не може по-рано. Днес ще има бюджетна комисия “, отсече депутатът от Движение за права и свободи.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия се ядоса и ги прикани „ да не си играем на „ ние знаем къде е министърът, а вие не “. „ Да работим по програмата, която е гласувана. Ако го няма министърът, за какво точката е в седмичната стратегия? След като го няма през днешния ден и на следващия ден, за какво точката не отпадне от програмата, виждате ли какъв брой глупости ни оферирате “, попита той болшинството. И настоя точката да остане в програмата за тази седмица.

Росен Желязков одобри да подложи на гласоподаване настояването на социалистите. „ Ще постъпя погрешно – Народно събрание взе решение да се отсрочи точката и би било шизофренно “, призна обаче той. И още веднъж настоя, че бюджетът ще е единствена точка в понеделник от 13 ч.

Цонев му направи записка да не подлага на гласоподаване неща, за които ясно осъзнава, че не са верни. „ Дано Свиленски, като си играе с телефона, и да слуша “, вметна той, преди да изясни за какво са трансформирали проекта за работа. Той бил през вчерашния ден да се гледа бюджетът. „ Дори имахме концепция да удължим работното време до привършване на бюджета, за през днешния ден – данъчните закони. Вчера тематиката бе за какво бюджет, преди данъчни закони. Той е с една стъпка след тях – те са на второ. Той ще е на второ, откакто от тях е предходна седмица “, съобщи Цонев. И добави, че през вчерашния ден дебатирали закони 7 часа и денят минал. „ Искате ли да стартираме без министъра – не желаете. Не желаеме казус – да се гледа без министъра “, настоя Цонев.

Искането на Българска социалистическа партия за оставането на бюджета не мина, а отлагането на точката бе признато със 136 гласа за, 61 срещу и един въздържал се. Мнозинството вкара в програмата и предлагането на Делян Добрев за отсрочване на дерогацията./24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР