Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов свиква извънредно заседание на

...
Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов свиква извънредно заседание на
Коментари Харесай

Парламентът ще заседава утре извънредно

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов привиква изключително съвещание на Народното събрание на 20 декември от 13:00 часа. Заповедта беше прочетена от трибуната на Народното събрание в петък.

В дневния ред, оповестен на уеб страницата на Народното събрание, е първото четене на Законопроект за надзор за използване на дерогацията за закупуването, вноса или прехвърлянето на недопечен петрол, транспортиран по море, и на нефтопродукти с генезис от Русия или изнесени от Русия. Законопроектът е импортиран от Мустафа Карадайъ (ДПС) и група народни представители и с него се предлага възбрана за износа на недопечен петрол и нефтопродукти, които са обект на дерогацията. Освен това се планува режим на облагане с налог върху добавената стойност и с акцизи, което да подсигурява внасянето в бюджета на дължимите вноски в къс период и да разреши финансирането на обезщетения за високите цени на горивата.

Депутатите ще обсъдят на първо четене и промени в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Промените са импортирани от Ивайло Мирчев ( " Демократична България " ) и група народни представители. С тях се предлага да се вкара механизъм за вдишване на оперативното ръководство върху търговци, които оперират сериозна инфраструктура, обвързвана с петрол и артикули от нефтен генезис, при положение на определяне на условия, които заплашват националната сигурност на страната, публичния ред и доставката на сериозни запаси. Като гаранция за отбрана на засегнатите лица е планувано назначение на необикновен търговски шеф от министъра на стопанската система и промишлеността, с пълномощия, лимитирани до нормална комерсиална активност, за период от шест месеца. Допуснато е този период да се усили еднократно с още шест месеца.

В дневния ред на изключителното съвещание е очакван и парламентарен надзор. На въпроси и питания на депутати ще дават отговор служебните вицепремиери Христо Алексиев и Иван Демерджиев, както и министрите Александър Пулев, Сашо Пенов, Никола Стоянов, Николай Милков и Росен Христов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР