Председателят на Народното събрание Росен Желязков оповести пред Народното събрание

...
Председателят на Народното събрание Росен Желязков оповести пред Народното събрание
Коментари Харесай

Официално: Диана Ковачева вече не е омбудсман, заминава за Страсбург

Председателят на Народното събрание Росен Желязков оповести пред Народното събрание подадената оставка на омбудсмана Диана Ковачева, с което приключи пълномощията й. Това се случи при започване на днешното постоянно пленарно съвещание, съобщи кореспондент на " Фокус ".

Желязков разгласи, че при предварително преустановяване на пълномощията оставката й не се гласоподава от депутатите, а се афишира от ръководителят. Затова той публично разгласи оставката й и съобщи, че пълномощията й се приключват от през днешния ден.

Повод за оставката й е по отношение на идното й предопределение в Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ). Тя би трябвало да встъпи в служба на 17 април.

Припомняме, че името на Ковачева бе част от листата с евентуални служебни министър-председатели след новите признати промени в Конституцията. По време на срешата й с президента Румен Радев тя посочи, че не може да е длъжностен министър председател и че ще подаде оставка.

" Аз не мога да предложа човек на мястото на подалия оставка заместник-омбудсман, защото има процедура по номинацията, която лишава време. По тази причина процедурата ще бъде погазена, в случай че просто по този начин предложа някой за заместник-омбудсман. По тази причина, защото клетвата ми наближава, считам, че е редно и в сходство с интернационалните условия за заместник-омбудсман, които би трябвало да са свързани преди всичко с бистрота, считам, че е редно аз да подам оставката си в най-скоро време, с цел да мога да дам път на Народното събрание да избере нов омбудсман ", сподели тя, като посочи, че процедурата за избор на нов омбудсман от Народното събрание ще отнеме най-малко няколко седмици.

Като първа точка от дневния ред депутатите започнаха диспути по промени в Закона за железопътния превоз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР