Председателят на Народното събрание обяви законопроекта за изменение и допълнение

...
Председателят на Народното събрание обяви законопроекта за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Последно или предпоследно: Ива Митева обявяви Закона за НСО за приет

Председателят на Народното събрание разгласи законопроекта за изменение и допълнение в за признат.Тя разгласи това след председателски съвет, извършен по време на половинчасовата отмора, която Митева по-рано разгласи, с цел да се уталожат пристрастеностите в Народното събрание. Така завърши и продължаващият към този момент втори ден спор за легитимността на гласуването.

Митева разгласи, че през вчерашния ден в залата е имало кворум, а гласувано е законно. " Поименната инспекция на кворума, поискана от Мая Манолова, демонстрира, че в зала е имало 125 депутати. Законопроектът е подсилен от 113 от народните представители. Законопроектът е признат ", съобщи Митева.
 Митева свика председателски съвет, цялостен час депутатите се караха за правилника Митева свика председателски съвет, цялостен час депутатите се караха за правилника
Председателят на Народно събрание Ива Митева свика председателски съвет и прекъсна пленарното съвещание. Цял час националните избраници се караха на те...

След оповестяването на решението депутатите от ГЕРБ с възгласи и освиркване показаха остро неодобрение.

" Съжалявам, че Вие сте лекар по конституционно право към момента има време да измененията за трети път своето решение ", разяснява ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя дефинира като " порочна " парламентарната процедура на Ива Митева.

Спорът в залата обаче продължи и откакто председателката разгласи закона за признат.

Припомням, че при започване на съвещанието Митева оповести, че  е разкрила нарушавания на правилника, които изискват ново гласоподаване. Първото гласоподаване през вчерашния ден е било невалидно, сподели тя. След това избухна яростен спор. " След като се срещнах със стенограмите, заключих, че при първото гласоподаване има нарушаване на правилника - гласувано е по-малко от 30 секунди. Констатирана е липса на кворум, съвещанието не е прекъснато, не е поискана инспекция на кворума ", аргументира се Митева. Тя предложи в дневния ред на днешното пленарно съвещание още веднъж да се включат законопроектите за изменение и допълнение в Закона за Националната работа за защита.
 Скандал и обиди сред депутати поради измененията в Закона за НСО Скандал и обиди сред депутати поради измененията в Закона за НСО
Огромен скандал сред депутатите в Народното събрание се разиграва поради гласуването на измененията в Закона за НСО в пленарната зала. Представи...

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съобщи, че е било осъществено гласоподаване и двата законопроекта не са били признати. " Имаше неколкократни гласувания и няма учредения да оферирате тази точка да влезе в дневния ред ", разяснява Атанасова. Ива Митева отговори, че щом не е имало кворум, не е имало по какъв начин да се продължи с гласуването на законопроектите. " Как установихте, че няма кворум на първото гласоподаване на първия законопроект през вчерашния ден, не е имало поименна инспекция, а имаше хора в залата, които не гласоподаваха ", попита Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС. Хамид Хамид от Движение за права и свободи предложи законопроектите да бъдат включени за ново разискване и гласоподаване в сряда. Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която през вчерашния ден председателстваше съвещанието при гласуването на законопроектите, съобщи, че не е имало нужното болшинство, което да гласоподава съответния законопроект и уточни, че небрежно направеният устав е довел до тази обстановка. " Това, което би трябвало да се направи при съществуване на отворена точка в дневния ред да продължим, всичко останало е интерпретация ", уточни Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме ", който е и вносител на един от плановете.

Тошко Йорданов от " ИТН " се извини от трибуната на Ива Митева за вчерашното си изявление, с което я прикани в случай че желае да излезе от залата и изрази мнение, че Росица Кирова е посочила непросветеност. Той съобщи, че в този момент, когато се гласоподава тази точка, ще се види кои в тази зала поддържат Бойко Борисов и Цвета Караянчева да останат с защита.

Припомняме още, че през вчерашния ден стана същински безпорядък, откакто депутатите гласоподаваха на първо четене законопроектите за промени в закона за НСО, само че не се разбра дали те са били признати или не. Поправките плануват националната защита да не пази основния прокурор Иван Гешев. Днес още няколко пъти едни и същи депутати от ралични парламентарни групи взимаха думата по метода на водене, в нарушаване, съгласно Митева, на парламентарния устав.

Още:

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР