Председателят на Народното събрание Никола Минчев свика за днес извънредно

...
Председателят на Народното събрание Никола Минчев свика за днес извънредно
Коментари Харесай

Кирил Петков в НС за конфликта НАТО-Русия: Нашата стратегия е да не сме консуматори на сигурност, а партньори

Председателят на Народното събрание Никола Минчев свика за през днешния ден изключително съвещание на Народното събрание.

В дневния ред е чуване на министър-председателя, министъра на защитата, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване по отношение на спора Русия - Украйна, напрежението НАТО - Руска федерация и ролята на България в процеса на взимане на решения в НАТО по тематиките, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.

Позицията на държавното управление е ясна: през цялото време декларирахме, че ще сме градивен съдружник в НАТО и член на Европейски Съюз. България е и ще бъде виновен съдружник с предвидима позиция. Това съобщи по време на чуването в Народното събрание министър-председателят Кирил Петков.

Първата и най-важна позиция е, че би трябвало да работим за деескалираща на напрежението с всички дипломатически средства. Деескалацията ни е приоритет. Ескалацията е действителна. Следим на ежедневна база всички развития в този спор. Нашата тактика за пръв път има концепцията да не сме потребители на сигурност, а да сме сътрудници. През годините се откриват ясни дефицити в оборудването в българската войска. Имаме вложения, които са обособени и направени некоординирано. Но хубавата вест е, че инвестицията в защита ще е въз основата къде са най-големите дефицити, изясни министър председателят.

Имаме разнообразни разновидности - да приоритизираме българската войска, с български войски, с българско командване. Като сложим това приоритет, дефицитите ясно се открояват. Ще използваме дефицитите да забележими къде да влагаме, добави Петков.

Първият приоритет е да има деескалация, фокусираме се тактиката на защитата да е върху българската войска. Следим дефицитите да бъдат попълнени, сподели Петков.

Искаме с това чуване да разберем до какъв брой държавното управление си дава сметка за обстановката.

НАТО с изключение на защитителен, е и политически съюз. Готови ли сме да браним полезности или ще се държим като страна потребител на сигурност. Трябва да нямаш връзка действителността, в случай че не виждаш, че НАТО е оповестила бойна подготвеност, съобщи Даниел Митов, ГЕРБ-СДС.

Ще подкрепим, в случай че държавното управление има смелостта да предложи. Имаме молба — престанете да вдигате прахуляк с изречения като народен интерес. За нас националният интерес е да сме мощен член на НАТО. Правителствата на ГЕРБ са създали доста за отбранителни качества - платихме и " Кугър " -ите и " Спартан " -и, вие ще поръчате и платите ли идващите Ф-16, попита Митов.

Ако ни предложите смислена позиция - сме подготвени да подкрепим, добави депутатът.

Говорим за ограничения, които страната като член на НАТО е в положение да вземе. Да се създадат всички старания да се предотврати спор и да се направи нужното от страна на НАТО в благозвучие със съществуващите ограничения. На предходни срещи на върха на НАТО са взети решения за подсилване на източния фланг на НАТО. Едната самодейност е за засилено предно наличие и за приспособено предно наличие. Първата е за Черно, втората за Балтийско море, изясни Стефан Янев, министър на защитата.

Търсят се нови военни варианти. Среща на върха на НАТО следва лятото. В момента се разискват ограничения на засиленото предно наличие. Част от ограниченията плануват опцията за сухопътен детайл. Има три групи страни: рамкова страна, страна хазаин и страни, които дават своя принос. България не желае да е потребител. Потърсихме най-хубавата алтернатива. Дилемата, пред която бяхме сложени - извънредно време е НАТО да пристигна и да ни пази. През последните 12 години на ГЕРБ мога да кажа какво не се е случило. Ние можем да обърнем словореда - съгласни сме да създадем група. Един български батальон да бъде изработен и всичко ще става през национални информационни канали. Това значи, че този батальон ще усили темпа на подготовка.

Ние не предвиждаме ескалация. Не предвиждаме проекти за отбрана на национална територия. Нито предвиждаме проекти екип да върви на друго място, съобщи Янев.

По отношение на дефицитите - нашият разбор е, че съществуващите дефицити са вследствие на непостоянен метод през годините и несистемно финансиране. Бих показал два образеца: какъвто и да е плануваният бюджет за годината, процедурите планувани за осъществяването на обособени планове, са от подобен вид, че по-вероятно е за година да не успее да се приготви целия пакет. Системата куца и не се развива. През тези години ние сме на състояние, което да кажем, че системата на защита не е предвидима и предсказуема.

Да се употребява механизмът за предаване на опит. Това е същността на решението, счита Янев.

България разчита на продължение на дипломатическите старания, добави той.

Говорим за естествена бойна подготовка, на тренираност на въоръжените сили. Предвид техния потенциал, ще бъде моята молба, дружно с вас да мислим по какъв начин да усъвършенстваме и законодателната база и да се прекъсне това - да не се харчи оправдано бюджета за защита.

Още от 2014 година България е мощно обезпокоена от напрежението по източния фланг. Даваме превес на дипломатическите старания, сподели Теодора Генчовска - министър на външните работи.

Двустранният разговор е вярната стъпка в тази посока. Очевидно, Русия се пробва да внесе разделяне сред съдружниците като ги дели на категории. България съобщи позиция за ценене на интернационалните правила за сигурност. Потвърдена беше поддръжката за суверенитета на Украйна, Грузия и Молдова. Отхвърлена беше съветската концепция за сфери на въздействие. Очаква се през днешния ден Съединени американски щати да показват своите писмени оферти за полемики с Русия.

България поредно отстоява своите национални ползи, акцентира Генчовска. Ние като съдружници сме единомислещи да отговорим по съдбоносен метод, в това число посредством усилването на защитата, добави външният министър.

" Аз съм леко окуражен. Знаят какво приказват и външният, и министърът на защитата. Господин министър председател, от вашето изявление нищо не разбрах - оня ден ни казахте 6 фрази, в този момент са 26. България не е била потребител до момента на сигурност. Ние сме обезпокоени от това. Какви са рисковете пред България ", попита Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

" Ние не имаме вяра и не поддържаме зони на въздействие. Говорене от вида тези и тези страни нямат право на отбранителна тактика, тъй като са близки до друга страна. Геополитическата тактика на България е взаимната тактика на НАТО. Единствено да кажем дали сме потребител е по какъв начин слагаме нашите цели. Нашият приоритет е българската войска с български войски ", сподели в отговор министър председателят.

" За нас от Движение за права и свободи най-хубавият път е посредством разискване, бистрота и всичко, което докара до военни дейности. Какви биха били икономическите последици? ", попита Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

" Главните опасности са в областта на енергетиката. Имаме ясни проекти какво би трябвало да се прави ", разяснява министър председателят Петков.

" Ключово за България е да резервира позиция в тази истерична позиция. България няма да се ангажира във враждебни и военни дейности. Приемам с задоволство обстоятелството, че за вас основна е деескалация на напрежението ", съобщи Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия.

" Българското държавно управление има вяра, че основният приоритет на България би трябвало да е приоритизацията за деескалация на напрежението ", сподели Кирил Петков.

" Има ли сюжет за бранш енергетика? ", разяснява Виктория Василева от Има Такъв Народ.

" Има сюжет. С министър Николов работим по тези тактики. Едни опасности, които знаем всички за енергийната сигурност, са който имаме наранени доставки. Имаме явен проект и сме в връзка с Европейски Съюз по какъв начин може да се случи това. Българските семейства и бизнес ще могат да разчитат ", отговори министър-председателят.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР