Председателят на Надзорния съвет на Еврохолд България“ Асен Христов твърди,

...
Председателят на Надзорния съвет на Еврохолд България“ Асен Христов твърди,
Коментари Харесай

„Euractiv“ отрази румънската атака срещу български застраховател

Председателят на Надзорния съвет на „ Еврохолд България “ Асен Христов твърди, че е жертва на изнудване от членове на румънския осигурителен регулатор
„ Еврохолд България “, водеща енергийна и финансова група в Югоизточна Европа, твърди, че е станала жертва на проведена офанзива против подразделението ѝ в Румъния, която има капацитета да дестабилизира целия район “, написа „ Euractiv “.

Председателят на Надзорния съвет на „ Еврохолд България “ Асен Христов, твърди в изявление от края на предходната седмица, оповестено в редица български медии, че е жертва на изнудване от членове на румънския осигурителен регулатор.

Христов твърди, че „ Евроинс “, дъщерна на „ Еврохолд “ в Румъния и най-големият осигурител в прилежащата страна, в края на 2019 е получила оферта от Кристиян Рошу от румънския финансов регулатор ASF да купи румънския осигурител „ Citi Insurance “, и тази оферта е била препоръчана няколко пъти. Христов отговарял, че „ City “ не коства и една румънска проливам (около 40 стотинки в България), само че почнали проблеми за „ Евроинс “.

„ В началото не го взех насериозно, само че след няколко срещи, напън от страна на Рошу и подканяния, беше проведена среща с един от акционерите на Сити Иншурънс. На нея аз получих публично предложение Евроинс да придобие Сити с допълнението, че по-добре да се съгласим, тъй като другояче нямаме избор “, описа Христов.

Според него, след отхвърли, последвали серия от инспекции и  офанзиви против „ Евроинс “, и компанията даже краткотрайно попада под регулацията на краткотрайна администрация на Застрахователния гаранционен фонд. Мотивът – членовете на борда не били тествани дали дават отговор на условията.

Христов отхвърля сходни изказвания като неуместни, защото същите членове са били тествани преди да бъдат избрани отново 8 месеца преди този момент, само че им е казано, че е нужно още веднъж.

„ Беше ни декларирано, че имаме задоволително потенциал да купим портфейла на Сити за една проливам. Когато споделих, че той не коства и толкоз, ми беше казано, че би трябвало добре да помислим и е в интерес и на двете страни, тъй като в противоположен случай Евроинс ще си има проблеми “, споделя още Христов.

Той изяснява още, че след отхвърли, през февруари 2021, почнали нови обвинявания към тях, като да вземем за пример, че „ Евроинс “ отхвърля да заплати 6000 вреди, в случай, че са платили 360 хиляди такива за последните три години.

„ През цялото време на годината, в която Сити банкрутираше, проверяващите екипи бяха в офиса на Евроинс по 10 часа дневно “, изяснява Христов, който упреква членовете на румънския регулатор в тормоз.

EURACTIV е потърсила за коментар ASF и съответно упреквания от Христов Кристиян Рошу в търсене на отговор и неговата позиция. Въпреки множеството опити на 13 февруари обаче да се свържат с Рошу по мобилен телефон, имейл и СМС, нямало реакция.

Асен Христов споделя още, че през 2022, натискът против „ Евроинс Румъния “ продължава за най-различни неща. Например той  твърди, че е бил посъветван да изплати няколко милиона в допълнение за вреди на шефа на националната транспортна асоциация, съгласно него – без съображение.

Според Христов, натискът продължава и сега.

„ Този път сюжетът е следният: да се предложи администрация на компанията, която е в извънредно положително положение сега, да се показа тезата, че обществото в Румъния се избавя от предстоящ проблем, да се притегли нов акционер в компанията, непосредствен до Сити Иншурънс, както и да се прикрият връзките на господин Рошу със Сити “, споделя той.

Цитирана е и позицията на „ Еврохолд “, че „ чиновници на висше и приблизително управническо ниво от застрахователния контрол на румънския финансов регулатор - Органът за финансов контрол (ASF), както и лица, провокирали рецесията с румънската застрахователна компания City Insurance, правят дейности, с които заплашват финансовата непоклатимост на компанията, на целия осигурителен бранш и икономическата непоклатимост на страната “.

Българската финансова група споделя още, че този опит за дестабилизация може да заплаши и двете страни в опита им за присъединение към Шенген, както и българското влизане в Еврозоната.

Влизането на България и Румъния в Шенген беше блокирано от някои от европейските страни през декември, основно с претекста, че има терзания по отношение на върховенството на закона, само че и, по думите на Австрия, неспособността на България да пази външната граница на Европа.

„ Потенциалната цел на акцията може да прикрива бързо изземване на активите на застрахователя, предизвиквайки ликвидна рецесия в бранша със обилни последствия “, пишат „ Еврохолд “.

„ Тази финансова дестабилизация може да се придвижи към България и да повлияе отрицателно на участието й и това на Румъния в Шенгенското пространство, както и на влизането на България в еврозоната, без значение от отличните двустранни връзки сред двете страни “, се споделя още в позицията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР