Председателят на кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер заяви, че

...
Председателят на кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер заяви, че
Коментари Харесай

Българи от Крим поканиха на гости Румен Радев

Председателят на кримската българска национално-културна автономност Иван Абажер съобщи, че президентът на България Румен Радев би трябвало да посети съветския Крим, където на него ще му бъде оказан топъл и дружелюбен банкет. Това пишат от съветското посолство в България на фейсбук страницата си.

Повод за това са думите на Румен Радев при дебата с проф. Анастас Герджиков, на който Радев съобщи, че " Крим сега е съветски ". Радев също по този начин изрази мнение, че глобите вследствие на Крим не дават резултат.

" Колко години нямаме смяна и резултат от тези наказания. Заради това и Европейски Съюз към този момент търси прагматични подходи по какъв начин да се решат тези проблеми. Германия прави големи вложения в Русия. Как стават тези неща? С прагматична политика. Да не забравяме и, че Русия е фактор в битката с тероризма., съобщи Румен Радев на дебата в четвъртък.

Думите му провокираха дипломатическо напрежение сред България и Украйна - в петък външното й министерство привика българския дипломат Костадин Коджабашев, с цел да го порицае.

На българския посланик е била предадена позицията на Киев по отношение на “ некоректното и недопустимо изявление” на президента във връзка с Крим.

Подчертано е било, че думите на сегашния български държавен глава не способстват за развиването на добросъседските връзки сред Украйна и България и са в внезапен дисонанс с формалната позиция на София за поддръжка на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници. От външното министерство на Украйна декларират още, че чакат Румен Радев да поправя изявлението си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР