Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев даде интервю за в-к "24

...
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев даде интервю за в-к "24
Коментари Харесай

Домусчиев: Целят да ме злепоставят и да настроят общественото мнение срещу мен

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев даде изявление за вестник "24 часа ".

В него той приказва за всички наболели тематики и въпроси в обществото през последните седмици. Публикуваме изявлението без редакторска интервенция.

- Изнасяте ли бизнеса си от България, господин Домусчиев?

- Не, това е неистина, която цели единствено и само да ме злепостави и да настрои публичното мнение против мен. Хилядите наши чиновници и служащи могат да бъдат спокойни за своето бъдеще. Аз съм виновен човек.

- Тоест това е от така наречен подправени вести?

- Абсолютно подправена вест, изфабрикувано е мое изявление, че ще изнеса бизнеса си от страната, в случай че минималната заплата бъде увеличена. Немислимо е да направя такова нещо, откакто до момента са вложени стотици милиони в нашите компании.

- Какво е повода за тази погрешна информация?

- Видно е, че в България е фешън да се създават подправени вести. И в множеството случаи тяхната цел е даден човек да бъде оклеветен, да се сътвори въодушевление в обществото против него. Аз не съм нито първият, нито ще бъда последният, който е нападнат по подобен метод.

- Как си обяснявате офанзивата против вас, каква е повода?

- Аз съм нападнат непрекъснато - непосредствено или косвено, като офанзивите са най-различни. Основно като ръководител на КРИБ, който с дейностите си отстоява позициите и правилата на най-голямата организация на бизнеса в България.

Явно кардиналната ми позиция не се харесва на избрани хора. И те търсят метод да ме злепоставят и да понижат интензивността и въздействието на ръководената от мен организация. Но това няма да ме спре да не отстъпвам нейните позиции и визии.

- Щом като няма да изнасяте бизнеса си от България, ще продължите ли с вложенията?

- Само за идната година вложенията, които сме възнамерявали, са в размер на стотици милиони. Ще бъдат построени две съвременни нови предприятия в Пещера и Разград, като в тях ще бъдат вложени 150 млн. евро. В шипинга вложенията ще надвишават 120 млн. $ - главно за нови кораби и за идващия стадий от преоборудването на пристанището в Бургас.

Успоредно с това продължава модернизацията на предприятията ни, в които влагаме десетки милиони годишно. Как при всички тези вложения, които откриват работни места, някой може да си помиси, че Кирил Домусчиев ще се съобщи и ще си стегне багажа.

- Каква е позицията ви за минималната заплата, пробват се да ви набедят, че сте срещу нейното нарастване. Нима не би трябвало приходите да нарастват?

- Разбира се, че приходите би трябвало да нарастват и аз като български жител и шеф не отстъпвам правилото, че приходите на хората би трябвало да са такива, че да им обезпечават естествен стандарт на живот. През годините на прехода сме очевидци на разнообразни безумни хрумвания, които в последна сметка не са подобрили качеството на живот на хората. Доходите на българина би трябвало да порастват на база на правила, а не да се контролират административно.

Минималната заплата би трябвало да се дефинира посредством формула, която да е обвързана със междинната заплата, продуктивността на труда и редица социално-икономически фактори. Това предписание се ползва в доста европейски страни, на които желаеме да приличаме, и е залегнало и в 131-а спогодба на Международната организация на труда.

Аз считам, че в случай че се одобри такава формула, растежът на минималната заплата ще е по-висок, в сравнение с е плануваното за идващите три години от държавното управление. За мен тематиката за минималната заплата в никакъв случай не е била предпочитана, защото работещите в нашите предприятия постоянно са получавали надалеч по-високи приходи.

Позицията ми е кардинална, защото тематиката касае всички български промишлености и тяхната специфичност. Бизнесът желае предсказуемост, да има правила, а не административен произвол.

- А по какъв начин оценявате изискванията за правене не бизнес в България?

- Условията за бизнсе в България се усъвършенстват, само че има какво още да се желае. И в това време синдикатите се пробват да използват шеф като мръсна дума. А от това няма изгода никой. Може би упованията на синдикатите са, че България ще се трансформира в страна като Северна Корея.

- Имат ли учредения синдикатите за митинги?

- Нямат никакви учредения за митинги и стачки. При последния митинг изкараха на площада хора от полуфалирали държавни компании и от институции, известни със злоупотребите в тях. От частния бранш, който основава осезаемия растеж на стопанската система през последните години и с помощта на който безработицата клони към нула, надали е излязъл някой.

И за този митинг бе платено с парите на всички нас, жителите. Не бих се учудил да са дадени пари с изключение на за рейсовете, с които ги докараха, и за командировъчни на хората от провинцията, с цел да може да си създадат една хубава екскурзия и да прегледат прелестната ни столица. Но очевидно синдикалните водачи желаят да покажат, че към момента ги има. И с дейностите си се пробват да изнудват работодателите и държавното управление за неща, които не са проработили и не са нараснали продуктивността си - тъкмо противоположното. Това е видно от отчета на Европейски Съюз, че растежът на продуктивността на труда в България изостава в пъти от растежа на възнагражденията. Не бих желал да ги разясня повече, с цел да не им притурям огромна значимост и значителност на господа синдикалистите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР