Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Кирил Домусчиев

...
Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Кирил Домусчиев
Коментари Харесай

Държавата да осъществява контрол или да плаща първите три дни от болничния, поиска Домусчиев


Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Кирил Домусчиев съобщи в изявление за притежаваната от него "Нова телевизия ", че заплащането на първите три дни от болничния от работодателя е въведено от страната по време на рецесия и загатна, че е пристигнало времето още веднъж ръководещите да поемат тази си функционалност. По думите му настоящето състояние може да остане, само че единствено в случай че страната упражнява надзор при издаването на болничен.

След като в края на ноември разногласието за изплащането на първите три дни болнични ядоса работодателите и те напуснаха съвещанието на тристранния съвет, преди 10 дни те въобще не участваха в него. След края му работодателите пратиха отворено писмо през медиите до премиера Бойко Борисов по тематиката. В него те припомниха, че задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като краткотрайна антикризисна мярка за една година през 2010 година, а работи към този момент девет години.

"Расте броят на болничните. Трябвало да прибира картофите или да работи в завода и си пусне болничен. Държавата не реализира надзор. След като беше краткотрайна мярка, за какво отново страната не си ги заплаща тези три дни болнични. Затова, че страната не си прави работата, ние би трябвало да плащаме тези три дни, без даже да държим контрола върху издаването ", сподели Домусчиев.

Той за следващ път акцентира, че би трябвало да се направи формула за минималната работна заплата, тъй като по думите му тя може да се подвига с 20, 50 или 200 лева съгласно индикаторите на страната за годината. Според него по-важно е каква е междинната работна залата.

"Не са нужни държавни ограничения за повдигане на междинната заплата. Ако тя пораства, значи стопанската система пораства. В КРИБ не е тематика минималната работна заплата ", сподели още Домусчиев.

В началото на декември Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) се разгласи срещу нарастването на минималната работна заплата, която от началото на 2020 година ще стане от 560 на 610 лева Като главен претекст за настояването си те показаха точно неналичието на методология за нейното установяване.

Източник: dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР