Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов

...
Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов
Коментари Харесай

Все повече жалби постъпват в КЗП


Председателят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов разяснява в предаването „ Седмицата “ по Дарик радио новите функционалности на контролния орган. Институцията ще има пълномощия да разпорежда събаряне на онлайн наличие при положение на установени и непреустановени нелоялни практики от страна на електронни търговци. Това ще стане с промени в Закона за отбрана на потребителите, които неотдавна бяха признати от Парламента на първо четене.
„ Проектът на закон планува засилено съдействие сред институциите в страните членки. Така ще можем да откриваме, че на територията на повече от две страни е осъществено нарушаване, обвързвано с нелоялни търговски практики и подвеждаща информация. Ако търговецът, който в началото бъде санциониран, не поправи своето държание, тогава към този момент настава тази опция във връзка с свалянето на наличието “, изясни Маргаритов.
„ Очевидно би трябвало да имаме задоволително подготовка, запас и знание, с цел да можем да установим несъмнено, че има трансгранично нарушаване на разпоредбите “, добави той и посочи, че става дума на първо място за оператори, които са регистрирани на териотрията на Европейския съюз.
В ефира на Дарик ръководителят на КЗП съобщи, че Коледно-новогодишните понижения няма да бъдат правилни, в случай че се кумулират процентите от Черния петък. За да е спазен законът, сред двете акции би трябвало да измине един месец. „ Винаги има остаряла и нова цена. Нека потребителите не гледат единствено %, тъй като там са по-честите нелоялни практики, а какъв брой коства стоката “, предложи той.
Димитър Маргаритов удостовери, че програмата „ Зима “ на Комисията за отбрана на потребителите към този момент се извършва, като се правят и взаимни инспекции с други институции и контролни органи.
„ С Министерство на туризма най-много, само че и с Държавна организация по метрология и механически контрол, с Икономическа полиция. Защото успеваемостта е по-голяма, да не приказваме, че и корупционният риск е по-малък, когато взаимно ревизират чиновници от разнообразни институции. А и най-много по този начин търговците не са подложени на един непотребен напън и напрежение всеки ден да влиза някой и да им желае разнообразни документи “, сподели той.
По думите на Маргаритов в последните четири години се следи наклонност за увеличение броя на постъпващите в КЗП тъжби, като през последните две години това нарастване е съвсем пренебрежимо малко. Той уточни, че писмените недоволства през 2017 година са били 23 500, а през 2018 година – 23 780. „ Считам, че сме търсена институция, уповавам се и тъй като хората са задоволени от резултатите “, приключи той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР