Председателят на Комисията за защита на личните данни на Република

...
Председателят на Комисията за защита на личните данни на Република
Коментари Харесай

ЮЗУ „Неофит Рилски“ е първият университет в страната, който въведе учебна дисциплина, свързана със защита на личните данни по проект „Жан Моне-модул“ 

Председателят на Комисията за отбрана на персоналните данни на Република България и заместник-председател на Европейския контролен орган по отбрана на данните Венцислав Караджов бе посетител в Югозападния университет „ Неофит Рилски “, с цел да даде алегорично начало на въвеждането на новата образователна дисциплинираност „ Защита на персоналните данни в Европейския съюз и трети страни “ в Правно-историческия факултет и Стопанския факултет.

ЮЗУ „ Неофит Рилски “ е първият университет в страната, в който студенти от специалностите „ Право “, „ Финанси “, „ Международни връзки “ и „ Национална сигурност “ ще учат образователна дисциплинираност с акцент върху отбрана на персоналните данни. Новата дисциплинираност е създадена в границите на план по стратегия „ Жан Моне – модул “.
В рамките на два часа студенти и посетители с интерес слушаха лекцията на Венцислав Караджов, в която той засегна въпроси, свързани както с международноправните принадлежности, законодателството на Европейския съюз, по този начин и с българското законодателство в региона на отбраната на персоналните данни. Той описа пред аудиторията какво съставляват персоналните данни и обработването им, каква е ролята и отговорността на админа на персонални данни и по кое време се позволява обработването им. Председателят на Комисията означи, че персоналните данни би трябвало да се обработват по ясни правила и даде потребни препоръки по какъв начин да пазиме персоналните си данни като показа редица на практика образци.
В края на лекцията Венцислав Караджов посъветва студентите да задълбочат знанията си в тази образователна дисциплинираност. Той означи, че всеки обществен орган е задължен по закон да има чиновник, отговарящ за отбрана на персоналните данни и акцентира, че това дава добра опция за работа на адвокати и на приключили други специалности, които са придобили профилирани познания и умения в региона на отбрана на персоналните данни.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР