Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/ Станислав Тодоров

...
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/ Станислав Тодоров
Коментари Харесай

КЕВР: Без поскъпване на тока от 1 април, от 1 юли - с 10%

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/ Станислав Тодоров разяснява пред Нова тв, че не се чака повишаване на тока от 1-ви април.

„ По отношение на електричеството България е в удобна обстановка, тъй като произвеждаме. Не е такава обстановката с газа. Скоковете, които виждаме на международната борса, няма да обиден българските консуматори. Имаме лостове и сигурност, че няма да има шоково повишаване на цените от 1 април или 1 юли “, счита Тодоров. Той беше безапелационен, че от началото на идващия месец не чака повишаване на тока.

„ От 1 юли нарастването ще е по-малко от 10%. Ако войната спре, цените ще се възстановяват “, посочи ръководителят на енергийния регулатор. По думите му нашият пазар на електрическа енергия не е добре контролиран.

„ Търговците нямат задоволително пари, с цел да обезпечат заплащанията. Те имат забавяния на заплащания от своите клиенти. Регулаторът може да сътвори правила, по които да се работи в обстановка на рецесия ”, показва Тодоров. Той е безапелационен, че КЕВР основава рамката, по която работи пазарът, а общините са виновни за снабдяването с електричество за потребностите на осветлението.

„ Ако свърши войната и Русия стартира да доставя както предходната година, цената на газа ще падне фрапантно “, увери новият ръководител на КЕВР.

Изчисленията на Тодоров, обаче, се разминават с предизвестията, отправени през вчерашния ден от Пламен Данаилов, заместник-министър на енергетика. На конгрес някогашният народен представител от Има Такъв Народ разгласи, че страната ни е поела пред Европейска комисия ангажимент да либерализира пазара си на електрическа енергия за бита и това е записано в Плана за възобновяване и резистентност, по който чакаме пари от Брюксел.

Относно доставката на природен газ ръководителят на КЕВР посочи, че държавната „ Булгаргаз “ няма да има комфорт да подписва контракти, които са в ущърб на българския консуматор и след това да ги внася в КЕВР. Той разясни, че сега не се внася азерски газ на оптимален потенциал, тъй като не е на цената по договорите.

Станислав Тодоров напомни, че с изключение на съветски и азерски газ, имаме газ и в хранилището в „ Чирен “, а това ще ни помогне да се оправим със обстановката. Той заяви за план на държавното управление за инсталиране на слънчеви акумулатори на покрива.

„ Искаме да дадем опция на потребителите да бъдат генератори. Всяка страна би трябвало да отстрани всички бариери хората да могат да генерират електричество ”, счита Тодоров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР