Българска следа в разстрела на Красимир Каменов по прякор Къро

...
Българска следа в разстрела на Красимир Каменов по прякор Къро
Коментари Харесай

Прокурор: Няма българска следа в убийството на Красимир Каменов-Къро

Българска диря в разстрела на Красимир Каменов по прякор Къро в Южна Африка не е открита. Това заяви пред NOVA зам.-градският прокурор на София Иво Илиев. Преди една година Къро, брачната половинка му и други двама бяха убити в имението им първокласен квартал в Кейптаун. Полицията там към този момент не е задържала възможните убийци, само че пък популяризира фотоси на двама от тях. Освен в Южна Африка следствие се води също и у нас. 
 
На 25 май 2023 година шестима нападатели, дегизирани като чиновници на Американската работа за битка с наркотрафика разстрелват Красимир Каменов с прякор Къро, жена му и още двама души. Година по-късно закононарушението е в рубрика неразкрити.
 
" В момента делото се проверява от следовател към Софийската градска прокуратура. Непосредствено след образуването на производството чиновник на българската страна посети РЮА за събиране на спомагателна информация, която е предоставена по делото. Към момента се разпитват очевидци, които се намират на наша територия. Една част са потърпевшите – родственици на жертвите, а другата част са лица, които са били в обкръжението на Красимир Каменов и такива, които движат бизнеса му и ръководят компаниите, в които той е имал присъединяване ", разясни Илиев.
 
Въпреки разпитите, към този момент проверяващите нямат съществена версия за покушението. " Информацията, която получих от водещия следствието наблюдаващия прокурор, че няма нещо, което да ни води към избрана версия или нещо, което да ни кара да проверяваме по-детайлно в избрана посока ", разясни зам.-градският прокурор на София.
 
Неофициално се твърди, че една от версиите за закононарушението е поради договорка с нешлифовани диаманти. Подробности обаче не се оповестяват. Проверка в Търговския указател демонстрира, че у нас Каменов е свързван с три компании. Те са с друг предмет на активност - създаване, експлоатиране и поддържане на паркинги в София и тържищна активност.
 
" Основното, което се търси по това следствие е дали има българска диря по отношение на убийството. Такава може да кажем, че досега не е открита. Дали е бил поръчан, дали убийството е обвързвано с активността му с непознатата страна, ще получим информация по съответния ред ", разясни Илиев.
 
Шокът след закононарушението за българската общественост в РЮА бил голям, споделя шефът на българското неделно учебно заведение " Слънчо " в Кейптаун Антон Николов. В това учебно заведение вървят и трите деца на Каменов.
 
" Да не кажа, че е съвсем невероятно да обясниш на 3 деца, че и двамата им родители към този момент ги няма. Трагедията е голяма. Аз съм приказвал неведнъж и с трите деца, които останаха сираци ", разясни Николов.
 
И споделя, че доста родители отказвали да пускат децата си в българското учебно заведение там. " Положихме неимоверни старания да запазим учебното заведение и по-специално паралелката в Кейптаун ", добави той.
 
Новините към следствието за убийството на Къро в Южна Африка съвсем отсъстват, изяснява Антон Николов. " Този човек не е бил известен в РЮА. Той е прочут в България ", сподели още Николов.
 
Последната информация за следствието е от март тази година. Властите в Южна Африка разпространиха фотоси на двама от хипотетичните участници в убийството.
 
Според информация на тамошната полиция от къщата на Каменов са избягали шестима души. Четирима са се отдръпнали със синя кола, а останалите двама – с друга - бяла на цвят. Малко по-късно последните двама са снимани от охранителна камера край път, тези фотоси бяха публикувани.
 
От април предходната година Къро беше търсен с алена бюлетина от Интерпол по обвиняване като подстрекател на убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР