Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, третият човек в

...
Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, третият човек в
Коментари Харесай

„Сами се вкараха в капан“. САЩ потъват в хаос заради парите и Украйна

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, третият човек в Съединени американски щати, беше освободен от служба. Ситуацията е невиждана: преди този момент ръководители, даже изцяло непопулярни, не са били отстранявани от постовете си. Докато не бъде открит заместител, Конгресът няма да може да работи. За аргументите и следствията от политическата рецесия - в материала.

Удар в гърба

След изборите предходната есен републиканците получиха болшинство в долната камара и правото да предложат ръководител. Поддръжниците на някогашния президент Доналд Тръмп не желаеха да назначат Маккарти, който го смяташе за компромисна фигура за следения от демократите Бял дом. В резултат те гласоподаваха петнадесет пъти - безспорен връх.

И тук още веднъж в невиждан случай той беше уволнен. Преди това е имало единствено един опит за унищожаване на високоговорителя - Джо Кенън през 1910 година Но нямаше задоволително гласове.

Сега 216 конгресмени са се оповестили против главата на долната камара, в това число осем републиканци, в това число Мат Гейц, уверен тръмпист. Това реши въпроса. Само 210 депутати поддържаха Маккарти.

Гейц непрестанно подлагаше на критика ръководителя. По-специално през септември той осъди решението си да стартира следствие за импийчмънт на президента Джо Байдън. Според конгресмена тази стъпка е била прекомерно слаба, трябвало е да се работи по-решително. В същото време някои републиканци, в противен случай, упрекнаха Маккарти в припряност. В резултат на това той се оказа сред няколко враждебни сили.

Не можеше да седи на два стола

Всяка есен Конгресът агонизира за федералния бюджет за идната фискална година (която стартира на 1 октомври в Съединените щати). И непрестанно поражда рискът от така наречен „ шътдаун “ - когато поради разногласия в Народното събрание доста държавни чиновници се изпращат в неплатен отпуск.

В тези диспути изключително значим е ръководителят - третият човек в страната след президента и неговия заместител. Именно той би трябвало да вземе поради всички постоянно спорни ползи на Белия дом, отделите и съответните комисии на Конгреса.

Маккарти се оправи с тази задача - той реализира утвърждение на краткотрайния бюджет. Но някои консерватори, които не желаеха да последват образеца на Белия дом, доведоха въпроса до прекъсване. Според техните калкулации това би убедило демократите да създадат компромис.

„ Ако някой желае да се отърве от мен, тъй като желая да бъда възрастният в стаята, пробвайте го “, разяснява Маккарти нападките против него. И Гейц се „ опита “, като внесе предложение за оставка на ръководителя.

Радикалните „ слонове “ раздухаха слуховете за съглашението на представителя с президента по въпроса за помощта за Украйна - Байдън несъзнателно загатна някаква „ договорка “ в това отношение. Освен това във краткотрайния бюджет няма нито дума за финансиране на Киев. Това беше точно отстъпка пред консерваторите. Самият Маккарти отхвърли обвиняванията, като напомни, че той персонално е за поддръжка на режима в Киев, само че не и сега, когато би трябвало да се концентрира върху вътрешни проблеми.

Тази двоякост преди този момент му беше давала известно преимущество, макар явно нестабилните му позиции: той лавираше сред демократи и републиканци. Но в последна сметка ръководителят не пасна нито на единия, нито на другия. Източници на Си-Ен-ЕН оповестиха, че „ магаретата “ няма да се застъпят за Маккарти (което беше ясно доказано от гласуването), макар че той сътвори спънки за „ слоновете “.

Сега ръководителят е краткотраен - Патрик Макхенри. Правомощията му са лимитирани, а главната му функционалност е след седмица да организира гласоподаване за нов претендент. Процедурата може да отнеме доста време. И през цялото това време долната камара в действителност ще бъде бездействаща.

Какво следва за републиканците?

Експертите са съгласни, че шумната оставка е част от предизборната борба. „ Демократите желаят да завоюват през 2024 година, те са заложили на Байдън, макар че не е ясно за какво, и се борят за него с всички сили “, споделя Борис Ширяев, началник на катедрата по американистика във факултета по интернационалните връзки на Петербургския държавен университет.

" Колкото по-близо е предизборната акция, толкоз повече непредвидени условия има. Но промяната на ръководителя на Камарата на представителите няма да промени нито вътрешната, нито външната политика ", продължава специалистът. „ Сега следим някакъв безпорядък, и двете страни са се вкарали в клопки, от които не могат да излязат “, добавя той.

" Трудно е да се каже какво ще прави новият ръководител. Възможно е той да заеме позицията на Маккарти, пробвайки се да откри двупартийно взаимоотношение ", споделя Владимир Василиев, основен откривател в Института на Съединени американски щати и Канада на РАН.

" Важно е да се разбере, че Тръмп стои зад оставката, той я стартира и я докара до края. И в случай че новият ръководител стартира да се концентрира върху него, предходното двупартийно съглашение ще избледнее на назад във времето. Тогава би трябвало да чакаме затваряне, което към този момент е отсрочено, проблеми с бюджета и съкращения на помощта за Украйна “, заключава специалистът.

От друга страна, позицията на републиканците може да отслабне. Въпросът е какво ще се случи с следствието за импийчмънт на Байдън. При състояние, че неговият основател Маккарти е дискредитиран, демократите, разчитайки на умерени „ слонове “, ще се опитат да забавят въпроса.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР