Председателят на инициативния комитет за възстановяване на славния някога тим

...
Председателят на инициативния комитет за възстановяване на славния някога тим
Коментари Харесай

Възстановяват най-успешния пловдивски отбор в...

Председателят на инициативния комитет за възобновяване на славния в миналото отбор на Спартак Пловдив Васил Христов Василев бе в Хасково. Старши научният помощник към Българска академия на науките бе тук във връзка основаването на почитател клуб на популярните съветски спортисти " Лев Яшин и Александър Белов ". " Гладиаторите " имат четири мача в шампионата, който в този момент се споделя Шампионска лига. Те побеждават Партизани Тирана като домакини с 3:1 и губят като посетител с 0:1, по този начин играят и в идващия кръг против ПСВ Айндховен и губят в Пловдив с 0:1, а в Холандия приключват наедно 0:0. Така Спартак, който печели купата в България през 1963 година и стопира деветте следващи трофеи на ЦСКА, става най-успешният клуб под тепетата в шампионата на КЕШ и до през днешния ден с 1 победа, 1 тъждество и 2 загуби при голова разлика 3:3. Славният клуб от Кючук Париж приключва съществуването си на 11 август 2016 година

- Господин Василев, вие живеете в София, а подкрепяте Спартак Пловдив, по какъв начин се зароди любовта ви по " гладиаторите "?
- Много елементарно! Когато бях млад, спартаклии имаха един от най-хубавите тимове в страната. Те играеха съвременен футбол, който беше предходник на тоталния, а офанзивата им се водеше от легендата на отбора Тодор Диев. Той беше неповторим състезател, по този начин ме завоюваха на своя страна и ги поддържам до през днешния ден. Освен това ние бяхме първият извънстоличен тим, който завоюва Купата на Съветската войска (сега шампионатът е завещан от Купата на България) през 1958 година, а по-късно спряхме рекордната към този момент серия от девет следващи шампионски трофеи на ЦСКА София и станахме първенец на страната през 1963 година. Тогава имаше закон, посредством който " армейците " взимаха най-хубавите играчи от всички клубове в страната, щом влезеха в казармата. Така имаха състезатели за три конкурентни тима и по тази причина спечелването на купата от Спартак си беше същински героизъм.

- Казахте до през днешния ден, само че от близо две години синьо-белият тим от Пловдив не съществува?

- Да, за жалост фалирахме и тимът бе разформирован през август 2016 година. Но скоро по-късно група правилни спартаклии и някогашни футболисти на клуба взехме решение да търсим метод да го възстановим, тъй като тимът ни е с обичаи и с изключение на притежател на купата и купата на страната има и вицешампионска купа на страната през 1962 година и две втори места в шампионата за купата през 1955 и 1959 година Носител сме и на Балканската клубна купа през 1964 година

- Кой влиза, с изключение на вас, в инициативния комитет за възобновяване на Спартак?

- Ние сме двама съпредседатели с някогашния футболист на клуба Михаил Георгиев. Освен това в управителния съвет влизат и петима други някогашни спортисти като Иван Господинов, Тодор Георгиев, Иван Станков, Маргарит Камбарев и носителят на купата и купата от 1958 и 1963 година Тобия Момин.

- Какви са задачите пред инициативния комитет за възобновяване на Спартак и какъв брой действителни са те?

- Целите ни са няколко и сме на път да осъществяваме към този момент най-голямата. Тя е намирането на нов спонсор. Другата е възобновяването на клуба и детско-юношеската школа към него, а след това и ремонт на стадиона, който се намира в сърцето на Пловдив.

- Докъде стигнахте с намирането на спонсор и получавате ли подпомагане от локалната власт?

- Спонсор към този момент намерихме, или по-скоро притежател. Той е сериозен предприемач с капиталови планове за няколко милиона лв.. Динко Миленчев, който е притежател на верига казина, има извънредно сериозен проект за възраждането на клуба. Първата крачка ще е взимането на стадион “Тодор Диев " на концесия. Там ще бъдат вложени към 3 милиона лв.. Планира се реорганизация на централния терен, трибуни за 5000 фенове, осветяване и ремонт на постройката. В проектите на Миленчев влиза още построяването на два изкуствени терена зад вратите, с цел да се обезпечат положителни условия за тренировките на децата. 

Очаква се на сесия на Общински съвет стадион “Тодор Диев ” да бъде предан на концесия и да стартира грандиозният ремонт.

Новото сдружение към този момент е член на БФС. Според Миленчев главната цел е построяването на мощна школа, в която все още упражняват 200 деца. От лятото възраждаме и мъжкия тим, като ще стартираме от най-ниското ходило - Б регионална група. Клубът е напълно гарантиран финансово. Всички треньори и чиновници към този момент са на щат. Това изцяло съответствува с задачите, които си бяхме сложили от инициативния комитет.

- Какъв беше приносът на вас и сътрудниците ви от инициативния комитет, с цел да се случи това радостно за всички спартаклии и фенове на футбола събитие?

- Ние организирахме редица срещи. Първо с кмета на община Южна - Борислав Инчев, който е от Вътрешна македонска революционна организация. Той ни даде обещание цялостно подпомагане и с помощта на него децата упражняват въз основата на клуба, която преди беше заключена. После писахме и намерено писмо до регионалния шеф Здравко Димитров и кмета на Пловдив Иван Тотев. После и те ни одобриха в кабинетите си. Разговаряхме с Димитров и зам.-кмета Тютюнков, които също дадоха обещание подпомагане. А новите притежатели на клуба имат и желание да изградят и хотел за спортисти въз основата в Кючук Париж.

- Смятаме следващата година да създадем сериозна организация за честването на 85-ата годишнина от рождението на легендата ни Тодор Диев на 28 януари. Спартак е клуб с обичаи, дал доста национални състезатели като братя Атанас и Иван Манолови, Димитър Димов, Иван Сотиров, сегашната звезда на Ботев Тодор Неделев също е от нашата школа.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР