Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл затвърди очакванията, че ще

...
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл затвърди очакванията, че ще
Коментари Харесай

Експерт: Валутният пазар показва понижаване на еврото и ръст на долара

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл затвърди упованията, че ще има три намаления на лихвите в Съединени американски щати. Бяха изменени и прогнозите за инфлацията и за стопанската система – инфлацията ще бъде по-ниска, а стопанската система ще пораства по-слабо. Това сподели основният капиталов съветник на " ЕЛАНА Трейдинг “ Цветослав Цачев в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

Решенията на Фед по думите му не са поднесли изненади. " Рисковете от това централните банкери да отсрочат до безспир понижаването на лихвите, тъй като инфлацията се намалява, отпада и това е положително за пазарите. Не се приказва за сериозна рецесия, не се приказва за връщане на инфлацията. “

Очакванията са лихвите да паднат от 5,5 до 4,75% до края на годината.

Централните банкери дават знак също по този начин, че ще се насочат към краткосрочните облигации, които носят доста висока рентабилност. " Към тях се насочват и доста пари от банковата система, само че не на самите банки, а на хора и институции, които имат съществени средства. Те ги влагат краткосрочно и получават допустимо най-високата рентабилност в този сегмент на държавните облигации. Това евентуално няма да продължава. Постепенно ще забележим поправяне на лихвите надолу, с цел да се понижи дълговото задължение по огромния дълг на Съединени американски щати “, разяснява Цачев.

В резултат на решенията на Федералния запас през миналата седмица златото нарастна до рекордните 2220 $ за тройунция. " Но това беше много краткосрочна реакция на събитията. Цената доста бързо се върна надолу и в този момент на процедура сме на към 2170 $ за тройунция. Виждаме следващия случай, в който пазарът отиграва авансово позитивните си упования, тъй като намаляването на лихвите е добър знак за златото, защото то не предлага някаква рентабилност и постоянно губи конкурентоспособност, когато лихвите са високи. В момента има реакция и на валутния пазар, която демонстрира намаление на еврото и растеж на $, а покачването на $ по принцип е отрицателен знак за златото “, добави той.

Централните банкери в еврозоната ще се стараят да поддържат същата политика на намаляване на лихвите, счита Цачев. " Очаквам две или три намаления тази година, с малко забавяне на това, което ще създадат в Съединени американски щати, като първото намаляване би трябвало да бъде през летните месеци. Икономиките в Европа усещат забавянето повече и това най-добре се вижда в немската промишленост. Вече има и български предприятия, които усещат сериозен спад на приходите си и приказват за понижение на поръчките. Така че сигурно има потребност да се смъкна лихвата и да се облекчат изискванията, в които работят индустриалните предприятия “, съобщи специалистът.

Според Цачев маркираният през миналата седмица спад на групата от 10 американски борсово търгувани фонда за биткойн на спот пазара не е стеснителен. Динамиката е естествена. " Но това докара до осъзнаване измежду вложителите, че този пазар е рисков и както може да се качва мощно, по този начин може и да пада. При първия спад точно внимателните вложители избраха да извличат капитали “, изясни той.

Експертът добави, че потоците занапред се насочват към този финансов инструмент. " Голямото търсене на ETF-и води до стабилизиране на пазара. Не виждам някакви терзания, средата е положителна “, добави Цачев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР