Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще изнесе

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще изнесе
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Парите на ЕС трябва да са защитени от липса на върховенство на закона |

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще изнесе през днешния ден пред Европейския парламент годишната си тирада " За положението на съюза " - една година след началото на своя мандат.

Речта на Фон дер Лайен можете да гледате непосредствено тук в превод и на български език от 10:15 ч: 



Какво сподели Урсула фон дер Лайен?

Речта на ръководителя на Европейска комисия продължи час и 30 минути. В нея тя не загатна България и обстановката у нас.

Тя сложи изрично акцент върху обвързването на европейските средства и върховенството на закона, респ. отбраната им от измами. " Това не предстои на договаряния " , отсече Фон дер Лайен. " Парите от европейския бюджет би трябвало да са безусловно предпазени от липса на господство на закона, а европейските полезности не са за обмен ", акцентира тя.

Коронакризата

Председателят на Европейска комисия запчона речта си с провокациите и постигнатото от съюза по време на пандемията. Тя акцентира като големи триумфи свършеното от здравните служащи и отварянето на зелени коридори в Европа. Фон дер Лайен заяви и че  Европейският съюз ще сътвори своя лична организация за биомедицински проучвания и следващата година ще свика международна здравна среща на високо ниво, в опит да се приготви по-добре за бъдещи пандемии. 

По думите на председателката пандемията не демонстрира трендове към намаляване. Тя предложи предожи взаимно създаване и систематизиране на медикаменти в границите на общността и образуване на обща здравна система - европейски здравен съюз.

Минимална заплата

" Всеки би трябвало да има достъп до минимална заплата или посредством групово договаряне, или посредством открита по закон минимална заплата ", акцентира тя. Фон дер Лайен добави, че самата тя е мощен последовател на груповото договаряне. По думите ѝ европейската политика в тази област би трябвало да се съобрази с националното законодателство на страните членки, само че с готовност минималното възнаграждение да носи пълностоен живот.

Суперкомпютри

Европейската комисия ще влага 8 милиарда евро в производството от Европейски Съюз на лични суперкомпютри за реализиране на цифров суверенитет, сподели още Фон дер Лайен.

Климат

За да станем първия климат-неутрален континент, предлагаме да увеличим задачата за понижаване на въглеродните излъчвания до 2030 година на 55%. Осъзнавам, че това за някои е прекалено много, а за други – доста малко. Но стопанската система и промишлеността ни могатд а се оправят.

Няма място за ЛГБТ-свободни зони

Председателят на Европейска комисия насочи остри рецензии против хомофобските политики на полското националистическо държавно управление, като сподели, че в Европейския съюз " няма място " за региони като оповестените в Полша " зони, свободни от ЛГБТ ".  " Зоните, свободни от ЛГБТ, са зони, лишени от човещина. А те нямат място в нашия (Европейски) съюз ", съобщи Фон дер Лайен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР