Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обърна внимание

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обърна внимание
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Напомням - сега е време да започнем преговори за присъединяване на РСМ

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обърна внимание на връзките София-Скопие и значимостта на тематиката за поддръжката на българите в Република Северна Македония по време на взаимния си брифинг в Министерски съвет с премиера Кирил Петков.

" Искам да поздравя България за цялата поддръжка в района що се отнася до добросъседските връзки. Мисля, че е значимо да имаме явен метод към дилемите, които предстоят. Искам да напомня, че през 2020 година Европейският съвет взе едно доста значимо решение да излезе и да каже - в този момент е време да стартираме договаряния за присъединение на РСМ и Албания . Европейският съвет взе дефинитивно решение и е доста значимо да го осъществим дружно. Искам да кажа доста ясно, че тематиката за отбраната на малцинствата е съществена полезност на Европейски Съюз. Това е член 2 на нашия организационен контракт. Това е значима тематика и в целия този развой тя стои на внимание. Затова е значимо ние да осъществим обещанието си в тези сложни времена към нашите съседи. Това време е доста особено, бурно и мъчно. И това време ще дефинира бъдещето на Европа. Нищо няма да е същото, както преди войната. След войната ще бъде друго и би трябвало да спазим обещанията към нашите сътрудници и другари. Затова разгадавам на България да може ловко да води процеса. Знам, че можете да го извършите ", съобщи фон дер Лайен.

На 12 и 13 май в София е следващото - 19-о, съвещание на българо-македонската комисия по исторически и просветителни въпроси. Тогава ще се преглежда наличието на учебниците от XIII-XIV век и се чака обект на спор да е личността на Марко Мърнявчевич (около 1335-1395), прочут като Крали Марко.

Все още не е дискутирана личността на Гоце Делчев . До края на годината би трябвало да се проведат още 4 срещи. Досега са дадени рекомендации до двете държавни управления за общо честване на цар Самуил, св. св. Кирил и Методий, св. Климент и св. Наум Охридски.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР