Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отчете като една от

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отчете като една от
Коментари Харесай

Юнкер: Ненамесата в кампанията за Брекзит беше грешка

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер регистрира като една от най-големите неточности на своя мандат това, че не се е намесил в акцията за референдума за Брекзит във Англия и не е опровергал лъжите, които са се разпространявали. Днес Юнкер направи доклад на мандата си и показа проектите за Европейската комисия за развиването на Европейски Съюз през идващите 5 години. На 9 май водачите от Европейски Съюз, без Англия, се събират в румънския град Сибиу, с цел да обсъдят бъдещето на Европа.

В препълнената пресзала на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер даде една от последните си конференции като ръководител. Сегашният мандат изтича в края на октомври, а Юнкер няма да се кандидатира още веднъж.

Като триумф на своята комисия той дефинира обстоятелството, че Гърция е останала в еврозоната. А като неточност - това, че не се е намесил в акцията за референдума за Брекзит през 2016 година.
Жан-Клод Юнкер - ръководител на Европейската комисия: Тогавашният министър председател на Англия Камерън ме помоли да не се меся в акцията за референдума. Ненамесата от моя страна беше неточност, тъй като само ние можехме да разобличим лъжите, които се разпространяваха тогава. Греших, че замълчах в този значим миг.
На 9 май европейските водачи се събират на изключителна среща на върха в Сибиу, на която ще разискват бъдещето на Европа.

Според Юнкер моментът е доста значими, тъй като предстоят най-големите избори в света.
Жан-Клод Юнкер: Личните нападки не би трябвало да имат място в европейски либерален спор. Ние би трябвало да се борим против популистите и екстремистите, само че не с думи, а с дейности. Трябва да кажем на европейците, че те могат да имат вяра, да се надяват на бъдещето, а не да се опасяват от него.
Юнкер чака европейските водачи в Сибиу да излъчат обръщение за единение. Нещо, което няма да е елементарно постижимо на фона на различията в Европа.

В навечерието на срещата унгарският министър председател Виктор Орбан, чиято партия ФИДЕС е със замразено участие в Европейската национална партия, разгласи, че отдръпва поддръжката си за претендента на ЕНП Манфред Вебер. Юнкер се въздържа от коментар, само че призна, че Орбан не стопира да го изненадва.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР