Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен одобри официално българския

...
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен одобри официално българския
Коментари Харесай

ЕК: Планът на България е един от най-амбициозните в Зеления пакт

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен утвърди публично българския План за възобновяване и резистентност, като го дефинира като " един от най-зелените в Европейски Съюз ". 

" 60% от проекта е отдаден на зеления пакт с всички тематики. Много е значимо да има траектория за понижаване на излъчванията до 2025 година Утроява се производството на сила от ВЕИ до 2026 година Има и проект за последователно прекъсване на въглищните електроцентрали. Включен е и проект за капациета за предпазване на силата. Вие би трябвало да диверсифицирате опцията за достъп до природен газ от тръбопроводи. Това е един от най-амбициозните проекти по европейския Зелен пакт ", сподели тя на конференция в Министерски съвет. 

Фон дер Лайен дефинира още като " значими и наложителни стъпки " предложенията в проекта за промени в антикорупционната комисия и за увеличение на отчетността на основния прокурор. 

Тя отклони съответни въпроси дали Европейски Съюз подкрепя закриването на Специализирания съд и прокуратура - предложение, което няма връзка с финансиране по еврофондове и се внася към този момент в трети следващ парламент от 2021 година насам. 

" Има доста явен проект и цели в проекта. Основното е отчетността. Във всяка една система би трябвало да има съвместен надзор и отчетност, това са стъпките за промяна, които са нужни, и те са заложени в проекта ", беше отговорът на Урсула фон дер Лайен. 

Премиерът Кирил Петков разказа проекта като " огромна стъпка напред " към освобождение от енергийната взаимозависимост на България от Русия. 

" Инвестирайки във ВЕИ и батерийния комплекс, използваме нашата сила за наши цели. Отключваме капацитета на геотермалите - в случай че ги обърнем в електрическа енергия, тя е чиста, непрекъсната и българска. Очакваме до края на юни гръцката връзка да бъде финализирана. Това ще даде голяма самостоятелност, каквато България в никакъв случай не е имала ", сподели той. 

Петков отбрани желанията за промяна в правосъдната система и КПКОНПИ. 

" Тези промени са нужни и без този проект, а този проект ни дава тласък тези ограничения да се създадат - никой да не е над закона. Планът ни дава действителен тласък България да стане транспарантна, правова страна, за която всички ние си мечтаем ", сподели той. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР