Председателят на Държавната агенция за закрила на детето, д-р Теодора

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето, д-р Теодора
Коментари Харесай

Д-р Теодора Иванова участва в заседание на Управителния комитет за правата на детето към Съвета на Европа

Председателят на Държавната организация за протекция на детето, доктор Теодора Иванова взе присъединяване в седмото пленарно съвещание на Управителния комитет за правата на детето към Съвета на Европа в качеството си на представител на България. Заседанието се организира в гр. Рейкявик.

Създаден през 2020 година, Управителният комитет за правата на детето (CDENF) е междуправителственият орган на Съвета на Европа, виновен за дейностите по установяване на стандарти в региона на правата на детето.

В рамките на съвещанието се разиска обновен работен проект за дейностите на Комитета и осъществяването на Стратегията на Съвета на Европа за правата на детето (2022–2027). Делегатите преразгледаха стратегическите решения, които би трябвало да бъдат взети, по-специално на и след 4-тата среща на върха на държавните и държавните ръководители на Съвет на Европа, която ще се организира в гр. Рейкявик на 16 и 17 май 2023 година

Във връзка със стратегическа цел „ Свобода от принуждение за всички деца “ се одобри ревизирания Проект на рекомендация и пояснителен меморандум, който да бъде показан на Комитета на министрите на държавите-членки с насоки за подсилване и надграждане на системите за докладване на принуждение над деца.

Членовете на Комитета се срещнаха и с отчет за правата на децата и изкуствения разсъдък, като част от стратегическа цел „ Достъп и безвредно потребление на технологиите за всички деца “. Част от дневния ред на седмото пленарно съвещание на Управителния комитет за правата на детето беше и разискването на проучването по региони на достъпа на децата до качествени грижи за психологичното здраве, което е част от цел „ Равни благоприятни условия и обществено включване за всички деца “.

Във връзка със стратегическа цел „ Подходящо правораздаване за всички деца “ членовете на Комитета дискутираха Проект на рекомендации по отношение на правата и висшия интерес на детето при родителска разлъка.

По отношение на стратегическа цел „ Правата на децата в спешна и изключителна обстановка “ беше показан отчет за осъществяването на Препоръка на Съвета на Европа по отношение на ефикасното наставничество на непридружени и разграничени деца в подтекста на миграцията.

Участниците в пленарното съвещание подчертаваха и върху създаването на Ръководство за положителни практики по отношение на присъединяване на децата в процесите на взимане на решения по отношение на въпроси, свързани с тяхното здраве, което е част от рекомендациите в стратегическа цел „ Даване на глас на всяко дете “

Председателят на Държавната организация за протекция на детето доктор Теодора Иванова е част от членовете на Комитета, които бяха поканени и за присъединяване в конференция проведена от Съвета на Европа и исландското Президентство на Комитета на министри на Съвета на Европа на тематика „ Инвестиране в децата. Ключът към просперитета “. Събитието е във връзка признатият от исландският парламент Закон за консолидиране на услугите в полза на просперитета на децата (Закон за просперитета), който е в действие от 1 януари 2022 година Анализ осъществен от исландското държавно управление демонстрира, че увеличението на вложенията в консолидираното на услугите и ранната поддръжка за децата в Исландия би имало обилни позитивни резултати върху държавния бюджет на страната им. Форумът с представителите на високо ниво от страните Исландия, Латвия и Организацията на обединените народи (ООН) има за цел разискване на икономическите и обществените изгоди от вложението в благосъстоянието и просперитета на децата. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР