Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни вдигането на акциза

...
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни вдигането на акциза
Коментари Харесай

Менда Стоянова обясни акциза за бездимни цигари с 50% ръст на продажбите

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова изясни повдигането на акциза на бездимните тютюневи произведения с 50% растеж на продажбите . Тя разяснява пред БТВ импортираното предложение от депутати от ГЕРБ и дефинира себе си като лобист, само че за държавния бюджет, тъй като я интересува какво влиза в него.

Промяната се постанова в този момент, тъй като не са оценили какъв брой огромен ще е растежът. От началото на годината има растеж над 50% по отношение на този интервал предходната година. Употребата на тези цигари е към 1,6% от общото количество на цигари в България , добави Стоянова.

Ако цената на една кутия естествени и бездимни цигари е 5,50 лева, естествените внасят 3,50 лева в бюджета, а бездимните внасят 0,99 стотинки , което е дотиране, изясни тя. Загубата за бюджета е 15 млн. лв., а тяхното разпространяване е за сметка на бюджета.

Менда Стоянова инициира и спор за възбрана на бездимните цигари на публични места и заведения. Относно дебата дали са нездравословни или не, никой не може да каже какви химическите артикули се употребяват за обработка, добави тя.

Според нея, здравните управляващи и здравното министерство е редно да се замислят за промени в закона и нормативната уредба. Тя желае те да кажат, дали е обикновено бездимните цигари да се пушат на всички места, откакто другите са неразрешени .

Стоянова посочи, че в действителност има лобизъм, само че той е за бюджета . Говорим за незадоволителни разноски за недофинансиране и да си разрешаваме да дотираме едно произведение, което е нова и то с бюджета, няма по какъв начин да се случи , разясняват, разяснява ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

 Българските девойки пушат повече от момчетата
Българските девойки пушат повече от момчетата

Проблемът визира демографската рецесия

Припомняме, през август 2017 година Министерство на здравеопазването инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да създаде и предложи ограничения за ограничение използването на наргилета и растителни произведения за пушене.

Миналата година, участниците в работната група, състояща се от представители на Министерство на здравеопазването, МОН, Министерство на вътрешните работи, Министерство на земеделието и храните, МИ, Агенция " Митници ", НЦОЗА, специалисти и неправителствени организаци и, разясниха нуждата от законодателни промени в законите за здравето, за тютюна, тютюневите и обвързваните с тях произведения и за акцизите и данъчните хранилища.

 Ограничават използването на наргилета
Ограничават използването на наргилета

Пушенето на наргиле по-вредно от цигарите, изяснява здравният зам.-министър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР