Председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски проведе

...
Председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски проведе
Коментари Харесай

Потребители искат отсрочка на дългове към колекторите

Председателят на Асоциацията за отбрана на потребителите Пейо Майорски организира среща с Мая Манолова, ръководител на гражданската платформа „ Изправи се. БГ " по нейна самодейност.

Двамата се сплотиха към обстановката с колекторските компании, които не се управляват от никого и работят свободно даже при изключително състояние.

Премиерът Бойко Борисов и депутатите би трябвало незабавно да предложат законови промени за надзор над тези компании.

Пейо Майорски показа предложенията на Асоциацията за отбрана на потребителите, с които упорства за разсрочване на задълженията на физическите лица към организациите за събирания на вземания и бързите заеми до 6 месеца, каквито ограничения се предложиха за банките.

Целта е да се помогне на жителите, които имат неприятно финансово положение и са останали без работа. Предлагаме отлагане на главници и лихви до 6 месеца без да се трансформират основни параметри по кредитния контракт и контрактуваните лихви.

Мерките би трябвало да са предопределени за всички физически лица, които се затрудняват да обслужват отговорностите и заемите си, като те би трябвало да заявяват това пред съответната колекторска организация или компания за бързи заеми. Освен това да не потвърждават усложненията си.

Клиентите, получили пролонгация, могат да се откажат и да изискат да се върнат към естественото погашение на задължението си, в случай че до края на годината преценяват, че могат да обслужват задълженията си.

Тези, които се възползват от гратисния интервал на обслужване на задълженията си, ще получат нов погасителен проект след приключването му.

Ние от Асоциацията за отбрана на потребителите сигнализираме за неналичието на законово регламентиране на активността на колекторските компании в България от две години, акцентира на срещата Пейо Майорски.

Народното заседание отхвърля да се контролира активността им и в Гражданско-процесуалния кодекс, за разлика от частните правосъдни реализатори. В момента колекторските компании не се управляват от никого, работят свободно на пазара, като оперират с задължения за над 3 милиарда лева на българските жители.

Масовата процедура е те да изкупят задължения на 15-20% от цената им, а в същото време не се дава опция първо на длъжника да си изкупи дълга от банката и едвам по-късно да бъде препоръчан на колекторските компании.

Така се погазват правата на елементарните хора– консуматори. Пресен образец за това е абсурдът с Българската банка за развиване, която отпуска 75 млн. лв. заем на компания за събиране на вземания.

С тази сума ще бъдат изкупени заеми от две банки на обща стойност 500 млн. лв.. От ББР обявиха, че отпуснатите средства са обезпечени посредством тази част от заемите, които са покрити с активи, а те се правят оценка на 150 млн. лева

Психическият тормоз над длъжниците е огромен като се ползват голям брой тактики в тази посока. Има случаи, в които компаниите нерегламентирано търсят длъжниците 24 часа в денонощието, свързват се с техни родственици и ги заплашват. Понякога биват безпокоени приятелите и познатите на длъжниците.

Често потребителите биват съзнателно подведени и заблудени по отношение на техните права. Не съществува и профилиран ред за оборване или обжалване на дейностите на колекторските компании, а се ползва общият.

От АЗП настояваме за следните законови правила:

- Колекторските компании да подлежат на лицензионен режим;

- Психологичната, обществената и просветителната склонност на чиновниците на колекторските компании;

- Задължителна застрахова против допускане на грешки;

- Институция, която да следи, управлява и контролира сектора;

- Да се дефинира броят на телефоните диалози и срещите в границите на работната седмица;

- Да се фиксира времето за другарство: делнични дни от-до, празнични дни от-до;

- Да има условия за правосъдното минало на сътрудниците на колекторските компании и техните ръководства;

- Да се съблюдава салдото, който еднообразно да пази интереса, както на кредиторите по този начин и на длъжниците;

- Да се даде опция първо на длъжника да си изкупи дълга и едвам по-късно да бъде препоръчан на колекторските фирми;

- Да се подобрят заповедното произвеждане и изпълнителният развой, където са същинските проблеми;

- Да се откри работещо решение за междуфирмената задлъжнялост.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР