Председателят на Агенция за ядено регулиране Лъчезар Костов връчи на

...
Председателят на Агенция за ядено регулиране Лъчезар Костов връчи на
Коментари Харесай

Много важна новина за АЕЦ „Козлодуй СНИМКИ

Председателят на Агенция за ядено контролиране Лъчезар Костов връчи на Наско Михов, изпълнителен шеф на АЕЦ “Козлодуй” лиценз за удължение периода на употреба на шести блок на АЕЦ „ Козлодуй " за още 10 години, съобщи БГНЕС.
 СНИМКА: БГНЕС

Лъчезар Костов уточни, че оптималният период на тази лицензия е 10 години. След това той може да бъде удължен.

Агенцията е направила обстойна инспекция на VI блок, която е посочила, че енергоблокът може да бъде експлоатиран за огромен период от време.

Подновяването на лицензията на шести блок в действителност е почнала още през 2012 година

Оценките и извършените външни експертизи са посочили, че през идващия лицензионен интервал блокът може да работи безпроблемно, заяви Лъчезар Костов.
 СНИМКА: БГНЕС

Изпълнителният шеф на АЕЦ "Козлодуй " Наско Михов съобщи, че за подновяването на лицензията е била осъществена голяма по размер работа.

Предприети са били над 200 ограничения. "След всички тези ограничения, които бяха подхванати, мога да ви уверя, че VI блок може да работи изцяло безвредно през идващите 30 години. Разбира се, на всеки 10 години, ние би трябвало да го потвърждаваме с нашата работа, с цел да може да се получава следващата 10-годишна лицензия ", добави Наско Михов. На събитието участваха вицепремиерът Марияна Николова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Присъстваха и представители на съветската корпорация „ Росатом”.

АЕЦ „ Козлодуй” работи на облага, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя съобщи, че нашата централа е от най-сигурните в света. Според доклада на АЕЦ „ Козлодуй” за осемте месеца на годината чистата облага е над 270 млн. лв..

 СНИМКА: БГНЕС

През ноември 2018 година пети блок се снабди със същия лиценз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР