Председателката на сръбския парламент (и доскоро премиер) Ана Бърнабич заяви

...
Председателката на сръбския парламент (и доскоро премиер) Ана Бърнабич заяви
Коментари Харесай

Сърбия даде Германия за пример, защото първа в Европа ще добива литий

Председателката на сръбския парламент (и до неотдавна премиер) Ана Бърнабич съобщи през вчерашния ден в Берлин, че Сърбия би трябвало да се учи от немския образец и да не позволява политическо разделяне в страната, когато става въпрос за национални въпроси, съобщи Танюг, на която се базира Българска телеграфна агенция.

" Да стигнем до това националният интерес да бъде преди всичко, а политическият интерес да бъде на второ във всеки случай и да бъде под националния. Можем да се учим от Германия за това ", означи Бърнабич, която е на публично посещаване в Германия през днешния ден.

Тя уточни, че е честитила на немските бизнесмени това, че Германия ще бъде първата европейска страна, която ще стартира да добива литий през 2026 година

" Това е значимо за Германия, само че и за Европа. Това значи по-голяма енергийна самостоятелност за Германия, автономия, което значи и още по-силна стопанска система и промишленост ", добави Бърнабич.

Председателката на сръбския парламент прикани опозицията в страната си да престане " да лъже хората в Сърбия, че Германия не употребява собствен литий ".

Председателката на сръбската Скупщина означи също, че през днешния ден е имала ползотворни срещи с немски депутати. Те са похвалили Сърбия и икономическия ѝ напредък и са определили като " впечатляващо " това, което виждат в страната.

Бърнабич заяви също, че комерсиалният продан сред Сърбия и Германия през 2023 година е постигнал връх от 9 милиарда евро. Тя добави, че се чака тази година комерсиалният продан да бъде още по-голям.
За добива на литий в Германия
През февруари стана известно, че държавното управление на Саксония-Анхалт планира да изследва добива на литий в източната немска провинция. За находищата в региона на Алтмарк се знае от десетилетия, само че са включени в проектите на федералното държавно управление за първи път в този момент. Минералът е от решаващо значение за производството на литиево-йонни акумулатори за електрически коли и други приложения.

Министърът на инфраструктурата на Саксония-Анхалт Лидия Хюскенс съобщи, че са налице " напреднали проекти " за определяне на директен рандеман на литий в страната, в която към момента огромно значение има въгледобивът. Запасите от литий се намират на дълбочина от над 3500 метра в регион, който съдържа залежи и на природен газ, за ​​които държавното управление на провинцията също не изключва рандеман.

Добивът на литий може да бъде комбиниран с генериране на геотермална сила, се споделя в плана, представен от немски медии. Министър Хюскенс акцентира, че държавното управление " единствено обезпечава находищата " и няма да взе участие в минни действия, които към момента подлежат на процедура за лицензиране.

Планове за рандеман на литий има и в други райони на Германия, само че те преди водеха до разногласия, да вземем за пример в западната провинция Рейнланд-Пфалц. Критиците настояват, че добивът на литий може да замърси подпочвените води с олово, живак, арсен или други отровни субстанции. Освен това добивът на литий изисква огромни количества вода, което може да се трансформира в проблем в райони като Саксония-Анхалт, които бяха наранени от тежка суша през последните години, пишат локални медии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР