Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи подкрепата

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи подкрепата
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен се кандидатира за втори мандат като председател на ЕК

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи поддръжката на своята немска дясноцентристка партия за втори мандат, което я слага в мощна позиция да завоюва още пет години отпред на изпълнителния орган на Европейския съюз, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

На съвещание на партийното управление немските християндемократи поддържаха Фон дер Лайен за собствен претендент за ръководител на Комисията. Това удостоверява необятно публикуваното съмнение, че тя ще се стреми към нов мандат.

65-годишната някогашна немска министърка на защитата евентуално ще стане претендент на паневропейската дясноцентристка група, Европейската национална партия (ЕНП), на конгреса в Букурещ през март.

" Вземам доста умишлено и добре премислено решение. Бих желала да се кандидатирам за втори мандат и съм доста признателна на ХДС, че през днешния ден ме номинира за водещ претендент на ЕНП ", съобщи Фон дер Лайен на конференция след партийната среща в Берлин.

Първата жена на този пост, Фон дер Лайен управлява Европейски Съюз през пандемията от КОВИД-19, формалното излизане на Англия от блока и разрушенията след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през 2022 година, напомня Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия дава отговор за към 32 000 чиновници на Европейски Съюз, както и за огромна част от политическия дневен ред на блока, показва ДПА.

Фон дер Лайен би почнала втория си мандат в миг, когато Европа се концентрира върху това по какъв начин да укрепи сигурността си, с Русия, която води война по границите ѝ, и опцията някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом, изброява Ройтерс.

На конференцията по сигурността в Мюнхен през уикенда Фон дер Лайен съобщи, че Еврокомисията ще показа предложение за тактика в региона на защитата, ориентирано към поощряване на по-високи и по-ефективни разноски със взаимни публични поръчки и съглашения, които да обезпечат предвидимост за промишлеността.

Лидерите на 27-те страни членки на Европейски Съюз ще изберат ръководител на Комисията след изборите за Европейски парламент през юни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР