Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен одобри и

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен одобри и
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен похвали сделката за миграцията между Италия и Албания

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен утвърди и похвали съглашение, съгласно което Албания ще одобри хиляди мигранти, трансферирани там от италианските управляващи, съобщи. Междувременно албанският Конституционен съд отсрочи реализацията на съглашението, с цел да се изяснят правни въпроси. 

Става въпрос за противозаконни мигранти, които са потеглили към Италия най-много по море и са открити и избавени от италианската брегова защита в локални или интернационалните води. 

В писмо до водачите на Европейски Съюз, които се срещнаха през днешния ден в Брюксел, Урсула фон дер Лайен похвали „ значимите начинания “ за ограничение на миграцията в някои от 27-те страни членки на Европейски Съюз, в това число „ оперативното съглашение сред Италия и Албания “.

„ Това служи като образец за ексцентрично мислене, учредено на заслужено шерване на отговорностите с трети страни, съобразено с правото на Европейски Съюз и интернационалното право “, написа фон дер Лайен. 

Съгласно петгодишното съглашение, оповестено предишния месец, Албания ще приюти до 36 000 мигранти за една година. Това се равнява на към 3000 души на месец. Въпреки че са трансферирани в Албания, мигрантите ще могат да аплайват за леговище в Италия. Те ще бъдат настанявани в два албански центъра, до момента в който кандидатурите им се преглеждат в Италия, която ще остане правно виновна за мигрантите по време на целия развой. Италия ще приема кандидатурите им, ако им бъде предоставена интернационална протекция, или ще провежда депортирането им от Албания, в случай че получат отвод.

Вчера Конституционният съд на Албания попречи на депутатите да ратифицират съглашението. Главният арбитър там съобщи, че на 18 януари ще се организира обществено чуване, с цел да се дефинира дали съглашението нарушава албанската конституция. 

Решението за закъснение на договорката беше взето, откакто опозицията в Албания подаде петиция до съда с аргумента, че настаняването на мигрантите по оферти метод е в нарушаване на интернационалното право и ще лиши самите мигранти от „ всяко право, което албанската конституция предлага на хората “.

Днес комисарят по правата на индивида на Съвета на Европа Дуня Миятович също изрази угриженост по отношение на съглашението сред Италия и Албания. В отчет, направен след визитата на комисаря в Италия през юни, се показва, че „ задържането на бежанци, лица, търсещи леговище, и мигранти на непозната територия по метода, който е очакван в меморандума “, може да лиши тези хора от „ основни гаранции за правата на индивида “. В същия документ се отбелязва, че договорката „ се характеризира с доста правни неясноти “.

Европейската комисия е предоставила 473 млн. евро за подкрепяне на укрепването на външните граници на Европейски Съюз, по-специално за усилване на наблюдението на сухопътните граници, в това число за техническо съоръжение за наблюдаване, написа в писмото на Урсула фон дер Лайен. Пояснява се, че „ сходни вложения са нужни и за наблюдаване на морските граници “.

След като през 2015 година в Европейския съюз влязоха доста над един милион мигранти, Европейски Съюз подписа договорка с Турция, включваща милиарди евро за подкрепяне на сирийските бежанци на нейна територия, ускорени договаряния за участие и визови тласъци, с цел да убеди турския президент Реджеп Тайип Ердоган да предотврати заминаването на мигранти към Европа. Въпреки разноските и неуспеха в последна сметка на договорката, тя бързо понижи идващите мигранти от Турция до съвсем цялостен застой. Поради това Европейски Съюз продължи да работи за сключването на сходни договорености с други страни, които мигрантите напущат или през които минават, с цел да стигнат до Европа.

„ Агенциите на Европейски Съюз продължиха да уголемяват своето присъединяване в Северна Африка, като построиха връзки с Тунис, Египет и Мароко “, декларира Фон дер Лайен в писмото си. 

Тя оповестява, че почитан чиновник на Европейски Съюз е изпратен в Мавритания, Сенегал, Кот д`Ивоар, Гамбия и Гвинея, частично с цел да им подсети „ по какъв начин визовата политика може да попречва нерегламентираното придвижване “ на хора, откакто през последните месеци броят на мигрантите, идващи на италианския остров Лампедуза, набъбна.

Фон дер Лайен съобщи също по този начин, че Комисията е траяла да „ умножава и задълбочава партньорствата си в региона на миграцията “ през 2023 година, в това число с Бангладеш, Ирак, Нигерия и Пакистан.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР