Председател на БСП ще се избира през 2024 г. на

...
Председател на БСП ще се избира през 2024 г. на
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Кога за последен път Радев, Йотова и Маринов се срещнаха със социалисти, че да говорят от тяхно име?

Председател на Българска социалистическа партия ще се избира през 2024 година на директен избор, а не в този момент на Конгрес
 „ Българска социалистическа партия направи вероятното и това, което чакаха българските жители. За страдание, и този път не се получи. “ Това разяснява във връзка с третия мандат заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски в предаването „ Тази заран “ по bTV.

„ Президентът забави четири месеца връчването на мандатите без никой да е желал това от него. Стана закъснение четири месеца, а страната остане без бюджет. Затова приказваме, че парламентаризмът е заплашен. Измества се ръководството на друго място “, уточни Свиленски.

По неговите думи забавянето би било целесъобразно, в случай че служебното държавно управление бе внесло бюджет и Народното събрание да го одобри, само че това не се е случило. „ Единствената идея, за която се бавеха мандатите, беше да се изпрати оръжието за Украйна, да се купят вторите самолети F-16, а пари за обществени политики да няма “, посочи социалистът.  

Георги Свиленски съобщи, че Българска социалистическа партия желае да се съблюдават Конституцията и рационалните периоди, а президентът е нарушил признатите правила и е основал казус и в бъдеще да бъде бавено връчването на мандатите с месеци.

„ Откъде-накъде ръководителят на Стратегическия съвет проф. Маринов приказва от името на социалистите? Кога за финален път Александър Маринов, Румен Радев и Илияна Йотова се срещнаха със социалисти? Да излязат и да кажат: „ Бяхме на заседание на съществена партийно организация в еди-коя си община и социалистите ни споделиха, че не харесват управлението, харесват президентската институция и техните дейности. Ние се срещаме с тях всяка седмица. Политиките, които водеше служебния кабинет, нямаха нищо общо с политиките, които чакаха социалистите – цялостен разлом сред двете упования “, разяснява депутатът от Българска социалистическа партия за нападките от страна на представители на Президентството.  

По думите на Георги Свиленски „ Продължаваме промяната “ имат 70-80% общи гласувания с ГЕРБ и Движение за права и свободи. „ Тази коалиция и задруга, за която приказват, да я насочат към себе си, не към Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия е поредна – не подкрепихме първия мандат на ГЕРБ, казахме, че няма да подкрепим мандат на Движение за права и свободи и „ Възраждане “. Не влязохме в никакви обединения, за които приказва Мая Манолова, с Движение за права и свободи и ГЕРБ. И би трябвало да се припомня, че тя беше определена с гласовете на ГЕРБ. Тя върви и чука на врата на Борисов да желае поддръжка, с цел да стане омбудсман “, уточни социалистът, добавяйки че Българска социалистическа партия няма да промени решението си по тази тематика: „ Докато този модел не се в профил от държавното ръководство, ние няма да си променим тази позиция. “

„ Българска социалистическа партия ще отстоява парламентарна република и ще се бори с всеки, които употребява модела „ Борисов “ за използуване на властта “, безапелационен бе Свиленски.

Заместник-председателят на ПГ на левицата сподели още, че решението на Народното събрание за новите реактори за „ Козлодуй “ е противоконституционно и е уверен, че то ще падне в Конституционния съд. „ Когато става дума за отбрана на националните ползи, Българска социалистическа партия ще поддържа всяка една самодейност “, акцентира Свиленски.

„ Предстои ни постоянно съвещание на Конгреса на Българска социалистическа партия. На него ще бъде призната идея за нов правилник на партията и идея за нова стратегия – да забележим какво е модерното ляво, тъй като то не е Истанбулската спогодба и признаването на еднополовите бракове. Предстои да приемем и платформа за локалните избори. С това ще се занимава Конгресът, а не със промяна на управление и ръководител. Нашите членове ще могат да се произнесат по тази тематика идната година на директен избор „, сподели Георги Свиленски за идния Конгрес на Българска социалистическа партия. По неговите думи сега измежду редовите социалисти няма предпочитание за промяна на управлението.

Свиленски разяснява и тематиката за новото ляво обединяване: „ Тези хора напуснаха Българска социалистическа партия. Те бяха депутати от Българска социалистическа партия и станаха това, което са, с помощта на Българска социалистическа партия. Ние към този момент сме говорили за обединяване. С Татяна Дончева говорихме за коалиция – тя изиска повече избираеми места, в сравнение с Българска социалистическа партия искаше. При тях единствената тематика за диалог са места в листите. И ще видите, че когато седнат да си подредят листите, ще се разделят доста бързо. “

Той напомни, че управлението на Българска социалистическа партия е отправило апел някогашните членове да се завърнат в партията. „ Ако желаят, да се върнат в главната организация и да работят за успеха на Българска социалистическа партия. Кои ще бъдат политиките на Българска социалистическа партия и представителите на Българска социалистическа партия го вземат решение социалистите, не го взема решение нито Корнелия Нинова, нито Изпълнителното бюро. Социалистите, в случай че повдигнат Татяна Дончева и я изберат преференциално, ще стане и народен представител. Това е методът, по който се развива политиката в България. Но не може някакви хора просто да се съберат математически, тъй като в политиката 2 и 2 нормално прави 2 и половина, само че 0 и 0 сигурно прави 0 “, сподели още Георги Свиленски. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР